Barkóczi Balázs: További kontroll helyett normális állami finanszírozást az oktatásban!

2023.10.04.

Miközben Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a kormány kedvenc propagandatévéjében védte meg az elmaradt iskolafelújításokat helyettesítő konténertantermeket, kiderült, hogy a jövőben a Klebersberg Központ jogosult dönteni a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is.

Az Árnyékkormány szerint az iskolák gazdálkodási önállóságának elvétele és a tanszabadság megvonása után a Fidesz ezzel újabb lépést tett a minőségi oktatást ellehetetlenítő totális kontroll felé. Orbánék most azt a mára már gyakorlattá vált eljárást akarják betiltani, hogy az iskolák a mindennnapi működésükhöz nélkülözhetetlen eszközöket a szülők, vagy helyi vállalkozók támogatásával szerezhessék be, ha már az állam képtelen saját feladatának ellátására, a közoktatás megfelelő finanszírozására. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány az oktatásban is szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után: visszaadjuk a tanszabadságot és az intézmények önálló gazdálkodási státuszát, átfogó óvoda- és iskolafelújítási és bővítési programot fogunk meghirdetni, és az uniós átlagot is meghaladó mértékben fogjuk megemelni az oktatás költségvetési támogatását.