Gyorsítja a vendégmunkások tömeges behozatalát az Orbán-kormány, a Demokratikus Koalíció inkább a magyar dolgozók bérét emelné

2023.08.17.

Felgyorsítja az Orbán-kormány a zömében ázsiai vendégmunkások tömeges behozatalát: az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság jelentősen könnyíti az EU-n kívülről érkező külföldiek tartós munkavállalását engedélyező eljárásokat.

A Demokratikus Koalíció szerint a vendégmunkások tömeges behozatala helyett a magyar dolgozók azonnali béremelésére van szükség. Az orbáni infláció, az áremelések, az újabb és újabb orbáni megszorítások szinte felfalják, értéktelenné teszik a már román béreknél is kisebb, az EU-ban sereghajtónak számító magyar béreket. Az olcsón dolgozó vendégmunkások behozatala pedig még inkább lenyomja a magyar dolgozók fizetéseit. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány arra készül, hogy a kormányváltás után leállítsa a vendégmunkások tömeges behozatalát, helyette bevezesse az európai minimálbért és letörje az orbáni inflációt, hogy az árak helyett a magyar dolgozók bére és a nyugdíjak emelkedjenek.

Nemes Gábor

A DK szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa