Nemes Gábor: A magyar kormány feladata lenne, hogy csökkentse az egyre nagyobb bérszakadékot férfiak és nők között

2023.08.11.

Az idei első negyedévben közel 100 ezer forinttal keresett kevesebbet átlagosan egy nő egy férfinál Magyarországon. A KSH adataiból az is kiderült, hogy a nők fizetése jóval kisebb mértékben emelkedett a férfiakénál, vagyis egyre nagyobb a szakadék a bérek között.

A Demokratikus Koalíció szerint a magyar kormány feladata lenne, hogy egyenlő munkáért biztosítsa az egyenlő bért. Éppen ezért üdvözöljük az Európai Unió döntését, amely kötelezné a cégeket arra, hogy hozzák nyilvánosságra a munkavállalók díjazásáról szóló kimutatásaikat, így elérve a nemtől független azonos díjazást. Megengedhetetlen, hogy valaki kevesebbet keressen pusztán azért, mert nő; ráadásul egy olyan időben, amikor az orbáni infláció már így is felfalja az emberek fizetését a hónap végére. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült arra, hogy a kormányváltás után letörje az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek emelkedjenek – mindenkinek egyenlően, érdemei szerint.