Varju László, Rónai Sándor: A Demokratikus Koalíció megszavazta az Európai Parlament döntését, ami csökkentheti az energiaszámlákat – A Panelprogram+ lehet a megoldás

2023.07.12.

A DK-s képviselők támogatásával az Európai Parlament elfogadta az energiahatékonysági irányelvet, amely közvetlenül segítené a magyarokat az Orbán-kormány rezsiemelésével szemben. Ha az EU Tanácsa is jóváhagyja, akkor a kormányokat arra köteleznék, hogy kiemelten támogassák a rászorulókat a rezsiszámláik csökkentésében, illetve felújítsák, szigeteljék a szociális lakások és középületek jelentős részét, csökkentve az energiafelhasználást.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány csak rezsiemelésre képes és semmivel sem támogatja a magyar háztartások energiafogyasztásának csökkentését. Eközben a DK elkészítette lakásfelújítási programját, amelyet az Európai Parlamentben is képvisel: a Panelprogram+ öt év alatt másfélmillió magyar panel- és társasházi lakást, illetve családi házat újítana fel, szigetelne le uniós forrásokból. Így jelentősen csökkennének a háztartások rezsiszámlái. Amíg azonban Orbán marad, marad a hétszeres rezsiemelés, az áremelések és az orbáni infláció. Viszont a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány arra készül, hogy kormányváltás után letörje az orbáni inflációt és csökkentse a magyarok rezsiszámláit.