Kocsis-Cake Olivio: Leengedik a Balatont a fideszes milliárdosok luxushajói kedvéért? – Elkészült az Árnyékkormány Balaton-mentő csomagja

2023.06.23.

Kocsis-Cake OlivioLeengedik a Balatont a fideszes milliárdosok luxushajói kedvéért? – Elkészült az Árnyékkormány Balaton-mentő csomagja

A Balaton-parti települések polgármestereinek és lakóinak megkérdezése nélkül elkezdték leereszteni a Balaton vizét a Sió-csatornán keresztül, hogy a csatornát hajózhatóvá tegyék, egyes hírek szerint a fideszes milliárdosok Dunán várakozó luxushajói számára.

Az Árnyékkormány szerint meg kell akadályozni, hogy az Orbán-kormány a fideszes milliárdosok magántavává változtassa a Balatont és felelőtlen, hozzá nem értő döntésekkel, természetpusztító építkezésekkel tönkre tegye Magyarország legnagyobb tavának vízminőségét, élővilágát és ezzel együtt a tóparti településeket. Ezért dolgozta ki az Árnyékkormány a Balaton-mentő csomagot, amelynek részeként a jövőben a Balaton-parti települések lakóinak és önkormányzatainak beleegyezése nélkül egyetlen olyan döntés sem születhet, egyetlen olyan beruházás sem indulhat el, ami hatással lehet a Balaton vízminőségére és környezetére. Ezen felül építési moratóriumot vezetnénk be a parttól mért 30 méteres sávra és elbontanánk az engedély nélkül épült vagy természetkárosítást okozó épületeket. Szigorú szabályozással óvnánk meg a parti zöldfelületeket és a nádasokat, és biztosítanánk legalább egy szabadstrandot minden Balaton-parti településen a helyi emberek számára. Amíg azonban Orbán Viktor kormánya marad, addig a Balaton veszélyben lesz. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány viszont azon dolgozik, hogy megmentse a Balatont a magyarok számára.

Kocsis-Cake Olivio
Környezetvédelmi ügyekért felelős árnyékkormánybiztos