Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Mária asszony minősít

Dr. Dávid Ferenc: Mária asszony minősít

2023.06.11.

Dr. Dávid Ferenc: Mária asszony minősít

 

„Anglia egy szétszakadás szélén egyensúlyozó, jelentéktelen kis szigetország, ipar, termelés, innováció, önellátásra képes mezőgazdaság nélkül. Egyedül arroganciája és az arca a régi. Igazán idegesítő.” – írta Schmidt Mária a vasarnap.hu felületén egy hosszabb jegyzetében (címe: Az Amerikai Egyesült Birodalom)

Nem veszem a bátorságot, hogy professzor asszony terjedelmes dolgozatára aprólékosan reagáljak. Adalékként annyi, hogy a híres fultoni beszédet elmondó Churchill-t kivénhedt ripacsként emlegeti, majd közli, hogy „nem csoda, hogy budapesti szobrát időről-időre vörös festékkel öntik le a magyar hazafiak, akik nem bocsájtják meg neki sem ezt, sem hazánk terrorbombázását!”  Én eddig úgy tudtam, hogy a Királyi Légierő (Royal Air Force) repülői azért „szórták meg” a fővárosunkat, mert a náci Németország csatlósaként Magyarország is részt vett a második világháborúban, és 1944. március 19-ét követően jelentős német haderő állomásozott hazánkban. Churchill budapesti szobrának leöntéséhez nem füzök kommentárt, hiszen a legújabb besorolás szerint már a szélsőjobbos Budaházy-féle bűnözők is hazafiaknak nevezhetők.

De nem erről akarok írni, hanem Anglia – esetünkben helyesen: az Egyesült Királyság – Schmidt Mária által megfogalmazott jelentéktelenségéről. Nem a múltra emlékezem (Brit Világbirodalom), hanem a jelenről szólok. Maradok a kaptafánál (és nem „történészkedek”). Egyetlen közgazdasági mérőszámot fogok közölni, a bruttó hazai termék (GDP) nemzetgazdasági szintű nagyságát, ez alapján aztán mindenki oda helyezi az Egyesült Királyságot, ahová csak akarja. 2022-es adatok következnek, forrás az IMF (Nemzetközi Valutaalap).

  • USA 25.032 milliárd dollár
  • Kína 18.321 milliárd dollár
  • Japán   4.300 milliárd dollár
  • Németország   4.031 milliárd dollár
  • India   3.286 milliárd dollár
  • Egyesült Királyság(!)   3.198 milliárd dollár
  • Franciaország   2.778  milliárd dollár
  • Kanada   2.200 milliárd dollár
  • Oroszország(!)             2.133 milliárd dollár
  • Olaszország   1.997 milliárd dollár

A számok – ellentétben Schmidt Mária fent idézett mondataival – a valóságot tükrözik. A két meghatározó óriás, az USA és Kína messze „elhúzott” a többiektől, de a 67 milliós Egyesült Királyság - még a Brexitet követően is - nagyhatalom maradt, gazdasági teljesítménye jelentősen meghaladja a 143 millió lakosú Oroszországét. Persze nem kell csodálkozni Mária asszony mostani minősítésén, hiszen korábban a német kancellárhoz intézett nyílt levelét így zárta: „Gyáva népnek nincs hazája. Az Önök hazája, Németország már rég odalett.” Ahogy nézem a táblázatot Németország - Európa legnagyobb és legerősebb gazdaságaként – az előkelő negyedik helyet foglalja el a világranglistán.  Schmidt szerint a britekkel és a németekkel a jövőben már nem kell számolni: az egyik „nokedli” szigetország, a másik pedig már nem is létezik.  

Micsoda szerencse, hogy a kontinens közepén (a Kárpát-medencében) van egy olyan 93 ezer négyzetkilométer alapterületű, teljes önellátásra is képes ország, amelynek ipara versenyképes, mezőgazdasága világszínvonalú. Ez az ország a GDP nagyság szerinti világranglistán – közvetlenül Algéria után – az 57. helyet foglalja el.

Természetesen helytelen az országokat kizárólag a gazdaság mérete szerint megítélni, illetve sorrendbe állítani. De Németországot és az Egyesült Királyságot Budapestről mellékszereplőnek feltüntetni, valamint alaptalanul leértékelni rendkívül ostoba és udvariatlan megnyilvánulás, t. Professzor asszony!

RSS
Kapcsolódó politikusok