Sebián-Petrovszki László: Éppen most utasította el a Fidesz az Igazságügyi Bizottságban azt a javaslatot, amit az Európai Bizottság kért az Erasmus-ügyben

2023.03.06.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága a mai ülésén tárgyalta a Demokratikus Koalíció két javaslatát is.

Az egyikben az Árnyékkormány megbízásából arra tett javaslatot a DK, hogy szigorítsák az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumaival kapcsolatban, azaz zárják ki a kuratóriumokból az összes politikust, állami és önkormányzati vezetőt, illetve a politikához kötődő egyéb megbízottakat, ezek családtagjait, valamint a velük gazdasági érdekközösségben lévő személyeket is. Ez az, amit a friss hírek szerint az Európai Bizottság elvárna ahhoz, hogy a magyar egyetemisták újra részt vehessenek az Erasmus+ programban. A Fidesz tehát éppen most utasította el az Igazságügyi Bizottságban azt a javaslatot, amit az Európai Bizottság kért az Erasmus-ügyben. Az Orbán-kormány tehát olyan gyorsan árulta el az egyetemistákat, hogy az csak stopperrel mérhető.

A DK ezen túl vizsgálóbizottságot kezdeményezett a már legalább miniszteri szintig is elérő Schadl-Völner-ügyben, a fideszes bűntársak természetesen ezt a javaslatot is elutasították.