Barion Pixel
Kálmán Olga: Amikor tankolunk, nem a benzin és a gázolaj kerül nekünk ennyibe, hanem az Orbán-kormány

Kálmán Olga: Amikor tankolunk, nem a benzin és a gázolaj kerül nekünk ennyibe, hanem az Orbán-kormány

2023.01.26.

Kálmán Olga: Amikor tankolunk, nem a benzin és a gázolaj kerül nekünk ennyibe, hanem az Orbán-kormány

 

A MOL ismét emelte a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát, ez pedig azt jelenti, hogy tovább fognak emelkedni az üzemanyagárak a magyar kutakon. Holott már most is a magyarok fizetik a legtöbbet a tankolásért a régióban; bármely szomszédos országba megyünk át tankolni, olcsóbb a benzin és a gázolaj is, mint Magyarországon” – jelentette ki online sajtótájékoztatóján Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője.

Kálmán Olga szerint a drága üzemanyag oka az Orbán-kormány, amely előbb tönkretette a forintot és ezzel előidézte az orbáni inflációt, most pedig nyerészkedik a dráguláson az üzemanyagok 27 százalékos áfájával.

„Az Árnyékkormány adócsökkentéssel tudná garantálni a literenként 500 forint alatti üzemanyagárakat a magyaroknak. Ehhez az alap üzemanyagokon lévő 27 százalékos áfát átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5 százalékra kellene csökkenteni, míg a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra kellene csökkenteni. Az Orbán-kormány ezzel szemben magukra hagyta az embereket a növekvő benzinárakkal, mert így nyerészkedik az üzemanyagokra rakott, Európa-rekorder áfán és a jövedéki adón is. Mára az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy újra megfizethető legyen a tankolás” – fogalmazott Kálmán Olga.

Hozzátette: Horvátországban és Romániában akár 100-120 forinttal, Szlovákiában 50-60 forinttal is olcsóbb lehet egy liter üzemanyag, mint Magyarországon, de még Ausztriában is olcsóbb a tankolás.

„Aki a határ közelében lakik és megteheti, az ma átjár tankolni valamelyik szomszédos országba, az ország jelentős része azonban arra kényszerül, hogy az orbáni üzemanyagárakon tankoljon. Soha korábban nem fizettünk ilyen sokat a kutakon. Ahogy az élelmiszer- vagy a rezsiárak, úgy az üzemanyagárak is az orbáni infláció miatt ilyen magasak” – jelentette ki az Árnyékkormány szóvivője.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok