Barion Pixel
László Imre: Újbuda önkormányzata megakadályozta, hogy elinduljon az újbudai lakosok életminőségét és vagyonát fenyegető Déli Körvasút építése

László Imre: Újbuda önkormányzata megakadályozta, hogy elinduljon az újbudai lakosok életminőségét és vagyonát fenyegető Déli Körvasút építése

2023.01.24.

László Imre: Újbuda önkormányzata megakadályozta, hogy elinduljon az újbudai lakosok életminőségét és vagyonát fenyegető Déli Körvasút építése

 

„Hónapok óta félelemmel és kétségbeeséssel a hangjukban keresnek meg engem és a polgármesteri hivatalt újbudai polgárok, azt kérdezgetve: Ugye nem vágják ki a Hamzsabégi út melletti park fáit? Ugye nem fognak tehervonatok járni az ablakaink alatt? ” – kezdte sajtótájékoztatóját László Imre, a Demokratikus Koalíció újbudai polgármestere.

„Most végre örömhírrel tudok szolgálni számukra, ugyanis reménykeltő végzést hozott a Fővárosi Törvényszék néhány nappal ezelőtt. Újbuda önkormányzata, két civil szervezettel közösen fordult a bírósághoz, amelynek azonnali jogvédelmet elrendelő döntése meggátolta, hogy elinduljon egy irdatlan méretű, tömeges fakivágásokkal járó természetpusztítás a Hamzsabégi út mentén” – fogalmazott Újbuda polgármestere.

László Imre elmondta, a természetpusztítás a Déli Körvasút előkészítő munkálatait nyitotta volna meg. Az új vasútvonal a kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonal teljes teherforgalmát vezetné keresztül Újbuda sűrűn lakott, központi részén a Rákóczi hídtól egészen a Kelenföldi Pályaudvarig.

„Újbuda önkormányzata sikerrel akadályozta meg a bíróságon, hogy megkezdődjön az újbudai lakosok életminőségét és vagyonát fenyegető Déli Körvasút építése. Ez az építkezés kizárólag Orbán Viktor kedvenc milliárdosa, Mészáros Lőrinc érdekét szolgálja, hiszen az ő cége gazdagodik a körvasút és a Budapest-Belgrád vasútvonal építésén is. Azonban Újbuda polgármestereként – hasonlóan a Demokratikus Koalíció többi polgármesteréhez – nem fogom hagyni, hogy az Orbán-kormány rákényszerítse az akaratát a helyi polgárokra. Nem fogom hagyni, hogy tönkretegyék Újbuda egyik legkedveltebb lakóövezetét és egyik utolsó zöldövezetét pusztán azért, hogy Orbán milliárdosa újabb közpénz-milliárdokat zsebeljen be egy ilyen mérhetetlenül káros és bűnösen átgondolatlan építkezéssel. A jogi harcnak egyelőre nincs vége, hiszen a kormányhivatal fellebbezhet a Kúriához, de nem fogjuk feladni a küzdelmet” – mondta Újbuda DK-s polgármestere.

László Imre szerint változatos módon keserítené meg több ezer újbudai lakos életét, ha minden egyes nap, óránként több hatalmas tehervonat robogna át Újbuda központi részén, lényegében a lakások ablakai alatt.

„Már maga az évekig tartó építkezés is brutális zajterheléssel járna, az ingázó teherautók és munkagépek miatt pedig elviselhetetlen forgalom bénítaná meg a kerület autós és tömegközlekedését. Ráadásul a Hamzsabégi út melletti erdős területen legalább 1000 fát vágnának ki a beruházók, elpusztítva az újbudaiak egyik legkedveltebb szabadidős terét. Eközben a vasútvonal közelében lévő lakások értéke fájdalmasan zuhanni kezdene, sőt, a vasúti teherforgalom okozta rezgések az épületekben is kárt okozhatnak” – tette hozzá Újbuda DK-s polgármestere.

RSS
Kapcsolódó politikusok