Barion Pixel
Rónai Sándor: Magyarországon telepedhetett le a kémpropgramokat gyártó cég, amely több tízezer ember magánéletéhez férhetett hozzá

Rónai Sándor: Magyarországon telepedhetett le a kémpropgramokat gyártó cég, amely több tízezer ember magánéletéhez férhetett hozzá

2023.01.19.

Rónai Sándor: Magyarországon telepedhetett le a kémpropgramokat gyártó cég, amely több tízezer ember magánéletéhez férhetett hozzá

 

„Február végén érkezik Magyarországra az Európai Parlament Pegasus-bizottsága, hogy feltárják a lehallgatási-ügy pontos részleteit. Úgy tűnik azonban, az Orbán-kormány a nemzetközi botrány és az európai parlamenti vizsgálat ellenére sem állhatott le a kritikusai megfigyelésével” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

Rónai Sándor szerint, ha az Orbán-kormány lebukik a Pegasussal, félő, hogy egy másik kémszoftverhez fordulhatnak. Magyarországon telepedhetett le ugyanis a Cytrox nevű, lehallgató programokat gyártó cég, amely többek között a Predator nevű szoftverért is felelős. Ez az a kémprogram, amely az elmúlt években több európai megfigyelési botrány középpontjában állt, és amellyel több tízezer ember magánéletéhez férhettek hozzá.

„Az Európai Parlament Pegasus-bizottságának alelnökeként kérdezem a magyar kormányt: tudtak arról, hogy ez a cég telepedhetett le Magyarországon? Tudnak arról, hogy a Cytrox nevű vállalkozás mivel is foglalkozik valójában? Ha tényleg itt van a kormány tudtával a cég, miért tartották fontosnak, hogy idejöjjön? Kötöttek szerződést már velük? Fog kapni a magyar államtól megbízatást kémszoftverek gyártására? Jónak látják, hogy miközben már az Unió is vizsgálódik Magyarországon a Pegasus-botrány miatt, az értesülések szerint éppen egy kémszoftvereket gyártó cég tevékenykedhet Magyarországon? Újra a politikai ellenfeleik és kritikusaik megfigyelésére készülnek? Az Árnyékkormány szerint egyetlen felelős kormány sem teheti meg, hogy megfigyelés alatt tartsa az állampolgárait: ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy senkit se hallgathassanak le” – jelentette ki a DK európai parlamenti képviselője.

Rónai Sándor hozzátette, az Európai Parlament Pegasus-bizottsága február végén érkezik Budapestre, a vizsgálat eredménye pedig komoly következményekkel járhat Magyarország számára.

„Ebből is látszik, hogy Orbán Viktor teljesen elveszíthette a kontrolt: miközben folyamatban van egy ilyen súlyos ügy vizsgálata, veszélyben vannak a Magyarországnak járó uniós pénzek, és a szüntelen lopások miatt még az Erasmus ösztöndíjprogramból is kizárják az alapítványi egyetemeken tanuló diákokat, egy újabb megfigyelési botrányba sodorhatja az országot” – mondta a DK politikusa.

RSS
Kapcsolódó politikusok