Pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei, mert Orbán politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását

2023.01.03.

Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak. Egyetlen fillér segítséget sem kapott a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból öt DK-s polgármester által vezetett kerület – a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület –, valamint Ferencváros sem.

A Demokratikus Koalíció polgármesterei nem nyugszanak bele abba, hogy politikai bosszúból Orbán Viktor 620 ezer budapesti lakost hagyott magára a rezsiválságban, ezért pert indítanak az Orbán-kormány ellen. Mivel a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások, a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt. A Demokratikus Koalíció polgármesterei korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlük. Pedig az ország nem épülhet a kormánnyal kötött egyéni alkuk sorozatára, hanem becsületes, kiszámítható kormányzás szükséges. Orbán Viktor azonban nem tárgyal és nem kormányoz, csak büntet és elvesz. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy végre minden önkormányzat tisztességes és igazságos bánásmódban részesüljön.

Szaniszló Sándor
A DK fővárosi frakcióvezetője