Gy. Németh Erzsébet: Orbán lesöpörte az asztalról a nyugdíjas-érdekképviseletek kéréseit – Egyszeri 100 ezer forintos támogatásra és a visszamenőleges nyugdíjemelés kifizetésére van szükség

2022.12.14.

„Az Árnyékkormány előzetesen elvégezte azt a munkát, amit a kormánynak kellett volna; egyeztettünk a legnagyobb magyar nyugdíjas-érdekképviselettel, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsával arról, hogy mekkora nyugdíjemelésre van szükség. Ezen az egyeztetésen arra jutottunk, hogy 3 dologra van szükség, hogy ellensúlyozni lehessen a történelmi, 43%-os élelmiszerinflációt és a rezsiemelést” – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet szociális- és nyugdíjügyi árnyékminiszter, aki Orbán Viktor nyugdíjakkal kapcsolatos bejelentésére reagált.

A szociális- és nyugdíjügyi árnyékminiszter felsorolta az Árnyékkormány és a nyugdíjas szervezetek három javaslatát:

– 10 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelés, hiszen a kormány kisebb korrekciót adott, mint amennyivel csökkent a nyugdíjak értéke

– Egyszeri, azonnali 100 ezer forintos támogatás kifizetése

– Jövő évtől 15 százalékos nyugdíjemelés

„Jelenleg ott tartunk, hogy a kormány háromból egyet megígért, a többit pedig lesöpörte az asztalról” – fogalmazott a szociális- és nyugdíjügyi árnyékminiszter, utalva a kedden bejelentett, 15 százalékos januári nyugdíjemelésre.

„Az Árnyékkormány szerint elégtelen a kormány nyugdíjemelése, ha nem teljesíti a nyugdíjas szervezetek másik két kérését is. Az Árnyékkormány szerint egy 10 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelésre van szükség, és egy egyszeri, 100 ezer forintos támogatás kifizetésére a havi 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjak esetében. Az ennél magasabb nyugdíjaknál sávosan csökkenő, egyszeri támogatás kifizetése szükséges a nyugdíjasoknak. Csak ezek az intézkedések enyhíthetik az orbáni infláció, a történelmi élelmiszerdrágulás és a hétszeres gázáremelés hatásait. Ha a kormány ezt nem hajlandó megtenni, akkor bebizonyosodik, hogy mára az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a nyugdíjasok kikerüljenek a megélhetési válságból” – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet.

A szociális- és nyugdíjügyi árnyékminiszter hozzátette: a 43 százalékos, történelmi élelmiszerinfláció persze mindenki életét megkeseríti, mégis, ez teszi ki a nyugdíjasok kiadásainak legnagyobb részét, így őket sújtja a leginkább.

„Életüket végigdolgozott, tisztességben megőszült emberek kényszerülnek arra – jó esetben a hó végén, rosszabb esetben már a hónap közepén – hogy döntsenek: gyógyszert vesznek, vagy bevásárolnak, vagy rezsit fizetnek. Pedig a méltó időskorhoz mindhárom kell, egy végigdolgozott élet után pedig jár is. Ezért végezte el a munka nagy részét az Árnyékkormány, és egyeztetett a nyugdíjasokkal arról, hogy mekkora emelésre van szükség. A kormány mégis semmibe vette az időseket” – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.