Barion Pixel
Rónai Sándor: Orbán hatalmas vereséget szenvedett Európában, tehát nem jön uniós pénz Magyarországra, amíg ellopják

Rónai Sándor: Orbán hatalmas vereséget szenvedett Európában, tehát nem jön uniós pénz Magyarországra, amíg ellopják

2022.12.13.

Rónai Sándor: Orbán hatalmas vereséget szenvedett Európában, tehát nem jön uniós pénz Magyarországra, amíg ellopják

 

 

„Orbán Viktor nem kapja meg a Helyreállítási Alapban lévő uniós pénzeket, sőt a kohéziós pénzekből is befagyasztottak 2600 milliárd forintot. Hiábavaló volt az Európai Bizottság elkápráztatására szolgáló törvényhozás, és hiábavaló volt a megannyi vétó feladása, Orbán Viktor legfontosabb európai politikai mérkőzése brüsszeli fegyverletétellel zárult” – jelentette be kedden Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

 

Rónai úgy fogalmazott, a Demokratikus Koalíció szerint Orbán hatalmas vereséget szenvedett Európában, mert a keddi döntés azt jelenti, hogy „nem jön uniós pénz, amíg ellopják”. A DK-s politikus szerint Orbán Viktor nemcsak a Helyreállítási Alapban lévő uniós pénzeket bukta el, hanem a kohéziós alapban lévő pénzekből is befagyasztva maradt 2600 milliárd forint, hiába vezényelt visszavonulót például az ukrán hitel vagy az európai multiadó ügyében.

 

„Orbán egy olyan fehér zászlót tűzött ki a Karmelita tetejére, amiért cserébe nem jár egyetlen euró sem, ez hatalmas vereség a miniszterelnöknek. Mára az Árnyékkormány jelenti Magyarország egyetlen reményét arra, hogy hozzájussunk az uniós pénzekhez; amit Orbán Viktor elvesztett, azt csak Dobrev Klára tudná visszaszerezni” – fogalmazott Rónai Sándor.

 

A DK európai parlamenti képviselője szerint a magyar miniszterelnök célja a vétókkal és az Európai Bizottság megnyugtatására hozott törvényekkel az lett volna, hogy megszerezze a Helyreállítási Alapban lévő ezermilliárdokat. Ugyanis azok a pénzek, amiket gyakorlatilag bármire fel lehet használni és nem évek múlva érkeznek meg hosszú pályázati eljárásokat követően, hanem szinte azonnal. Ezt a pénzt Rónai szavai szerint Orbán Viktor elveszítette, és csak akkor kaphatná meg jövő tavasszal, ha újra demokratikus jogállamot csinálna Magyarországból, független ügyészséggel és igazságszolgáltatással.

 

„Ez nyilván nem fog megtörténni, nem véletlenül ír a teljes európai sajtó Orbán megalázó vereségéről” – tette hozzá a DK-s politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok