Árnyékkormány: Orbán lesöpörte az asztalról a nyugdíjas-érdekképviseletek kéréseit – Egyszeri 100 ezer forintos támogatásra és a visszamenőleges nyugdíjemelés kifizetésére van szükség!

2022.12.13.

Orbán Viktor pénteken beismerte, hogy cserben hagyta a magyar nyugdíjasokat a megélhetési válság kellős közepén. Ugyanis lesöpört az asztalról a legnagyobb magyar nyugdíjas-érdekképviselet, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa és az Árnyékkormány három közös javaslata közül kettőt: az idén novemberi 10 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést, továbbá az egyszeri, 100 ezer forintos támogatás kifizetését.

Az Árnyékkormány szerint a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsával közös javaslatok közül csak a januári nyugdíjemelés látszik teljesülni, de ezen felül azonnali, egyszeri 100 ezer forintos támogatás kifizetésére van szükség a havi 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjak esetében. Az ennél magasabb nyugdíjaknál pedig sávosan csökkenő, egyszeri támogatás kifizetése szükséges a nyugdíjasoknak. Továbbá az idén novemberi 10 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelés kifizetése is elengedhetetlen. Csak ezek az intézkedések enyhíthetik a történelmi élelmiszerdrágulás és a hétszeres gázáremelés hatásait. Azonban az Orbán-kormányt valójában nem érdeklik a nyugdíjasok nehézségei, ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kikerüljön a megélhetési válságból.

Gy. Németh Erzsébet
Szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter