Rónai Sándor: Vissza kell venni a fideszes milliárdosoktól az uniós támogatások előlegét, amit a magyar adófizetők fizettek ki!

2022.12.03.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a Demokratikus Koalíció szerint azonnal vissza kell venni a Mészáros Lőrincnek és a többi fideszes milliárdosnak kifizetett uniós támogatási előlegeket.

A DK politikusa arra emlékeztetett: az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy az Orbán-kormány 12 éves lopása miatt a Magyarországnak járó, több ezer milliárd forintos uniós támogatás kifizetését függesszék fel. “Csakhogy az uniós forrásokat a kormány meg szokta előlegezni a fideszes milliárdosoknak a magyar adófizetők pénzéből, hogy majd utólag, a beérkező uniós pénzekből pótolja ki azt az állami költségvetésben. Vagyis ha nem érkeznek meg az uniós támogatások, akkor a Mészáros Lőrincnek és a többi fideszes milliárdosnak már kiutalt pénzekkel együtt az uniós pénzek duplán hiányoznak majd a magyar emberek zsebéből” – fogalmazott Rónai Sándor.

“A Demokratikus Koalíció szerint azonnal vissza kell venni a Mészáros Lőrincnek és a többi fideszes milliárdosnak kifizetett uniós támogatási előlegeket. Ezt a pénzt pedig a magyar kis- és középvállalkozások rezsitámogatására kell fordítani, mert a rezsiválság miatt tönkremehetnek a cégek és rengetegen veszíthetik el a munkájukat. Nem engedhető meg, hogy az elbukott uniós pénzeket Orbánék a magyar adófizetők ellopott pénzéből pótolják!” – jelentette ki a DK képviselője.

Hozzátette: az Európai Unió nem véletlenül tart attól, hogy az uniós támogatások a fideszes milliárdosokhoz fognak szivárogni. “Az Orbán-kormány a támogatások előlegét már ki is utalta a kedvenc oligarcháinak, így nem is csinálnak titkot abból, hogy az uniós pénzek ellopására készülnek. Emiatt sajnos nagyon valószínű, hogy Orbánék el fogják veszíteni ezeket az uniós forrásokat. Ennek következtében pedig a fideszes milliárdosoknak adott uniós előlegek is elveszhetnek, amit a magyar emberek zsebéből fizettek ki” – figyelmeztetett Rónai Sándor, elismételve: a Demokratikus Koalíció szerint azonnal vissza kell venni a Mészáros Lőrincnek és a többi fideszes milliárdosnak kifizetett uniós támogatási előlegeket, ezt a pénzt pedig a magyar kis- és középvállalkozások rezsitámogatására kell fordítani, mert a rezsiválság miatt tönkremehetnek a cégek és rengetegen veszíthetik el a munkájukat. “Nem engedhető meg, hogy az elbukott uniós pénzeket Orbánék a magyar adófizetők ellopott pénzéből pótolják!” – zárta sajtótájékoztatóját a DK EP-képviselője.