Barion Pixel
Árnyékkormány: A Belügyminisztérium szülői elégedettségi felméréssel hergeli a szülőket a tanárok ellen

Árnyékkormány: A Belügyminisztérium szülői elégedettségi felméréssel hergeli a szülőket a tanárok ellen

2022.12.02.

Árnyékkormány: A Belügyminisztérium "szülői elégedettségi felméréssel" hergeli a szülőket a tanárok ellen

 

Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy több szülő tájékoztatása szerint egy „szülői elégedettségi felmérés" elnevezésű kérdőív várta őket a Kréta rendszerében, amivel a tanárok ellen próbálják hergelni a szülőket.

Az árnyékminiszter a kérdőív utolsó kérdése egyértelművé teszi a kérdőív szándékát, ami úgy hangzik: „Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?” – idézte Barkóczi Balázs a kérdőívet.

A DK országgyűlési képviselője szerint morálisan vállalhatatlan, hogy a kormány egy kérdőívvel próbálja a tanárok ellen hergelni a szülőket. „Előbb 12 év alatt tönkre teszik az oktatást, élhetetlenné teszik a pedagógusi pályát, az emiatt joggal elégedetlen tanárok közül többet elbocsájtanak, majd megpróbálják a szülőket a tanárok ellen fordítani. Vegyük észre, a kormány ezzel a próbálkozással nemcsak a tanárok ellen akarja hangolni a szülőket, hanem a saját gyerekeik érdekei ellen szeretné őket felhasználni. Ez emberileg, politikailag, és gyakorlatilag minden értelemben visszataszító. Az Árnyékkormány szerint nemcsak a kérdőívet kellene visszavonni, hanem vissza kellene venni a kirúgott tanárokat, biztosítani nekik a sztrájkjogot és 45%-kal megemelni a bérüket. Ez tud véget vetni a jelenlegi helyzetnek, de a kormány erre láthatóan képtelen” – fogalmazott Barkóczi Balázs.

Az oktatási árnyékminiszter ezután közelebbről is megvizsgálta a felháborító kérdést. Mint mondta: a Belügyminisztérium azt a szót használja, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba. „Mintha a tanulókat úgy kellene bevonni a tönkretett közoktatással kapcsolatos kérdésekbe, mintha nekik nem is lenne közük ahhoz, hogy mi zajlik az iskolákban, ezért be kell őket vonni. Épp ellenkezőleg: a tanulók, a diákok a közoktatás tönkretételének és a tanárhiánynak az elsőszámú elszenvedői. Nekik hiányoznak a szaktanáraik, nekik maradnak el óráik a tanárhiány miatt. A diákokat nem kell bevonni az oktatással kapcsolatos kérdésekbe, nyakig ülnek az Orbán Viktor által okozott romhalmazban” – jelentette ki Barkóczi Balázs, elismételve: az Árnyékkormány szerint nemcsak a kérdőívet kellene visszavonni, hanem vissza kellene venni a kirúgott tanárokat, biztosítani nekik a sztrájkjogot és 45%-kal megemelni a bérüket.

RSS
Kapcsolódó politikusok