Barion Pixel
Dobrev Klára: Tíz év európai uniós pénzeső után a magyar oktatás rosszabb helyzetben van, mint tíz évvel ezelőtt

Dobrev Klára: Tíz év európai uniós pénzeső után a magyar oktatás rosszabb helyzetben van, mint tíz évvel ezelőtt

2022.11.29.

Dobrev Klára: Tíz év európai uniós pénzeső után a magyar oktatás rosszabb helyzetben van, mint tíz évvel ezelőtt

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter kíséretében kedden Brüsszelben találkoztak a magyar diákok és tanárok, valamint a pedagógus szakszervezetek képviselői az Európai Parlament (EP) képviselőivel és az Európai Bizottság biztosaival.

 

A tárgyalások után az EP épületében tartott sajtótájékoztatón Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter elmondta, a magyar parlament - oktatásért is felelős - Kulturális Bizottsága elutasította az Árnyékkormány általa előterjesztett javaslatait a pedagógushiány enyhítésére és a tanárok védelméről.

 

„A fideszes többség azzal az indoklással utasította el, hogy plenáris ülésen tárgyalják a javaslatokat, hogy az ilyen viták nem a parlamentbe valók. Ezt borzasztóan felháborítónak tartom” — fogalmazott az oktatási és kulturális árnyékminiszter.

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „a magyar oktatás drámai helyzetben van, mondhatjuk nyugodtan, hogy összeomlott”. Dobrev szerint összeomlásnak hívjuk, amikor a gyerekek nem kapják meg azt a tudást az iskolában, ami szükséges ahhoz, hogy sikeres, boldog felnőttek legyenek. Ezt a tudást pedig a magyar oktatási rendszerben nem kapják meg.

 

„Az elmúlt 10 évben soha nem látott mennyiségű európai pénz érkezett Magyarországra, ennek egy részét a magyar oktatásra kellett volna költeni. Ehhez képest elmesélik a diákok, hogy nincsen fizikatanáruk, nincsen földrajztanáruk. Elmesélik, hogy még a budapesti elitgimnáziumokban is leesik a plafon és összedőlnek a falak. Egy ország fejlődése, Magyarország jövője múlik azon, hogy mi történik az oktatásban” — jelentette ki az árnyék-miniszterelnök.

 

Dobrev Klára elmondta, hogy az Európai Parlament képviselői és az Európai Bizottság biztosai meghallgatták a diákok, a tanárok és a pedagógus szakszervezetek képviselőit, akiknek felvázolták a magyarországi állapotokat. Az árnyék-miniszterelnök szerint azt kérték az európai politikusoktól, hogy az európai uniós pénzek a jövőben csak úgy érkezzenek Magyarországra, ha szigorúan ellenőrzik azok elköltését. Hozzátette: így soha többé nem fordulhat elő, hogy „10 év európai uniós pénzeső után a magyar oktatás rosszabb helyzetben van, mint 10 évvel ezelőtt”.

 

„Magyarországra az uniós pénzeknek csak akkor és úgy szabad jönniük, ha tényleg oda kerülnek, ahová valók. A magyar iskolákhoz, pedagógusokhoz, diákokhoz” — szögezte le Dobrev Klára.

RSS
Kapcsolódó politikusok