Barion Pixel
Árnyékkormány: Az Orbán-kormány új törvényjavaslata megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását

Árnyékkormány: Az Orbán-kormány új törvényjavaslata megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását

2022.11.21.

Árnyékkormány: Az Orbán-kormány új törvényjavaslata megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását

 

Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány új törvényjavaslata megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását, miközben az államnak kötelessége lenne biztosítani a legrosszabb helyzetben lévők ellátását is.

 

Az árnyékminiszter szerint az elmúlt tizenkét év alatt az Orbán-kormány tönkretette az egészségügyet, most pedig egy átalakításnak titulált törvény részeként egy borzasztóan embertelen lépésre készül. „A krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át. Így azonban szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket kirakhatják a kórházakból, hogy ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vigyék őket. Könnyen lehet viszont, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni az eddigi kórházi térítési díjaknál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat. Akik pedig nem tudnak fizetni, azokat az utcára lökik” - jelentette ki a DK országgyűlési képviselője.

 

„Az Árnyékkormány szerint az Orbán-kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását a megélhetési válság kellős közepén. A kórházakból elküldött, zömében idős betegek és hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni az ápolás költségeit, illetve az idősotthonok több százezer, vagy akár több millió forintra rúgó bekerülési díjait. Az Árnyékkormány szerint a mindenkori kormánynak kötelessége biztosítani a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is. Azért fizetjük az adókat és a járulékokat, hogy a magyar állam senkit se hagyhasson a sorsára” – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet, hozzátéve: szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként értetlenül áll azelőtt, hogy miért éppen az idős, krónikus betegek kórházi ellátásán akar megszorítani a rendőrtábornok Pintér Sándor, akire belügyminiszterként a szociális ellátást is rábízta Orbán Viktor.

 

Gy. Németh arra is figyelmeztetett: az önkormányzati idősotthonokban nincs elegendő férőhely, a hozzátartozók már most is hatalmas várólistákkal szembesülnek. „A törvénytervezetből pedig az sem derül ki, hogy fizikailag hová kerülnek a kórházakból elküldött betegek, és még rengeteg benne a bizonytalanság” – közölte a DK képviselője, elismételve: az Orbán-kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását a megélhetési válság kellős közepén.

RSS
Kapcsolódó politikusok