Barion Pixel
Rónai Sándor: Szijjártó elismerte, hogy csökkenni fognak a beszerzési árak - Mikor kapják végre olcsón a gázt a magyarok is?

Rónai Sándor: Szijjártó elismerte, hogy csökkenni fognak a beszerzési árak - Mikor kapják végre olcsón a gázt a magyarok is?

2022.11.04.

Rónai Sándor: Szijjártó elismerte, hogy csökkenni fognak a beszerzési árak - Mikor kapják végre olcsón a gázt a magyarok is?

 

 

Rónai Sándor külügyi árnyékminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy már Szijjártó Péter is beismerte, hogy az alacsony világpiaci árak miatt Magyarország is olcsóbban fogja kapni a gázt, arról azonban még senki nem beszélt a kormány részéről, hogy a világpiaci árnak megfelelően mikor kapják olcsón a gázt a magyarok is.

 

A DK EP-képviselője arra emlékeztetett: az Árnyékkormány már hetek óta arról beszél, hogy egyéves mélypontra jutott a gáz világpiaci ára, tegnap pedig már Szijjártó Péter külügyminiszter is elismerte, hogy „a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” – idézte a külügyminisztert Rónai, hozzátéve: azt tehát már tudjuk, hogy az alacsony világpiaci árak miatt Magyarország is olcsóbban fogja kapni a gázt, arról ugyanakkor sem a külügyminiszter, sem más nem beszélt a kormányból, hogy mikor vonják vissza a hétszeres rezsiemelést.

 

„Az Árnyékkormány azonnali válaszokat vár a kormánytól: mikor vonják vissza a hétszeres rezsiemelést, mikor kapják olcsón a gázt végre a magyar emberek is, és jelenleg mekkora profitot keres az MVM a hétszeres kormányzati rezsiemelésen? Jó lenne, ha a kormány rezsipolitikája végre tervezhető és kiszámítható lenne, mert a hétszeres kormányzati rezsiemelés nagyon sok embert sodort veszélybe. Bár az Árnyékkormány a Rezsimentő Alappal szeretne minél többeknek segíteni, a valódi megoldás a hétszeres rezsiemelés visszavonása lenne” – fogalmazott az árnyékminiszter.

 

A DK képviselője szerint közismert, hogy a gáz világpiaci ára egyéves mélypontra jutott, és mindössze hatod annyiba kerül, mint amikor a csúcson volt. „A magyarok azonban nem ezen az áron jutnak gázhoz, hiszen a kormány hétszeres rezsiemelést vezetett be, amihez azóta is ragaszkodik. Ennek eredményeként Magyarország csak augusztusban 155 milliárd forinttal hizlalta a háborúzó Oroszországot a gázbeszerzésekkel. Ennek azonban vége kell legyen, ha a hatodára csökkent a gáz ára a világpiacon, akkor a magyarokkal sem lehet ennél többet fizettetni” – jelentette ki Rónai Sándor, elismételve, hogy az Árnyékkormány azonnali válaszokat vár a kormánytól: mikor vonják vissza a hétszeres rezsiemelést, és mikor kapják olcsón a gázt végre a magyar emberek is. „Bár az Árnyékkormány a Rezsimentő Alappal szeretne minél többeknek segíteni, a valódi megoldás a hétszeres rezsiemelés visszavonása lenne” – zárta sajtótájékoztatóját Rónai Sándor.

RSS
Kapcsolódó politikusok