Barion Pixel
Az Országgyűlés ítélje el az iráni nők elleni jogsértéseket!

Az Országgyűlés ítélje el az iráni nők elleni jogsértéseket!

2022.11.03.

Az Országgyűlés ítélje el az iráni nők elleni jogsértéseket!

 

A nők helyzete a világ sok országában elfogadhatatlan. Az Orbán-kormány a magyar nőket is lenézi, sokszor megalázza szóban, és politikai cselekvéseiben is. Vannak helyzetek, amikor akkor is meg kell szólalni, ha tőlünk távol történnek kirívóan durva jogsértések.

Az erkölcsrendészet letartóztatásában életét vesztett iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakozáshullám robbant ki Iránban, elítélve a nők elleni állami erőszakot, a nők jogait szorgalmazva. A tüntetéseket a karhatalmi szervezetek, a rendőrség mellett egy félkatonai erő brutális kegyetlenséggel igyekszik vérbe fojtani. A halottak száma meghaladja a kétszáz főt, és több olyan nőről tudni, akiknek több évtizedes börtönbüntetést és száznál is több korbácsütést kellett elszenvedniük, mert nyilvánosság előtt követelték az öltözködés szabadságát.

A DK határozati javaslatot nyújt be, miszerint az Országgyűlés elítéli az iráni karhatalmi erők által az iráni nők ellen elkövetett erőszakot, jogsértéseket és jogfosztásokat. Az Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy hivatalosan tiltakozzon az iráni kormánynál. Az Országgyűlés követeli, hogy az iráni hatóságok haladéktalanul vessenek véget a nők, a tüntetők elleni agressziónak, és tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Az Országgyűlés a nők jogait követelő tüntetéseken az őrizetbe vett és letartóztatott személyeket politikai foglyoknak tekinti és követeli azonnali szabadon bocsátásukat.

Dr. Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese 
Dr. Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke 

RSS
Kapcsolódó politikusok