Barion Pixel
Gy. Németh Erzsébet: Megszünteti a kormány az állam felelősségét a szociális ellátásban

Gy. Németh Erzsébet: Megszünteti a kormány az állam felelősségét a szociális ellátásban

2022.10.21.

Gy. Németh Erzsébet: Megszünteti a kormány az állam felelősségét a szociális ellátásban

 

Gy. Németh Erzsébet, szociális- és nyugdíjügyi árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, hogy Semjén Zsolt és Pintér Sándor közös törvényjavaslatot nyújtottak be arról, hogy előbb fog felelni mindenki más a szociális ellátásért az egyéntől az egyházakig, mint maga a Magyar Állam.

„Legyen világos, ez azt jelenti, hogy az állam gyakorlatilag kivonul a szociális ellátásból. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára már egyenesen úgy fogalmazott a Máltai Szeretetszolgálat magazinjának, hogy kommunista örökség, hogy a szociális ellátás az állam feladata lenne.” – magyarázta a politikus.

Gy. Németh Erzsébet közölte, az Árnyékkormány szerint a szociális ellátás igenis az állam kötelessége, amit nem háríthat másra és nem vonulhat ki belőle.

„Ez akkor is így van, ha a szociális ellátás az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz hasonlóan már régen összeomlott Magyarországon az elmúlt 12 év miatt. Azért fizetjük a számtalan adót és járulékot, hogy amikor bajba kerülünk, akkor az állam segítő kezet nyújtson, amíg talpra állunk. Ez nem kommunizmus, hanem emberség, nem mellesleg a modern államok létezésének egyik fő oka. Az állam garantálja a szociális biztonságot számtalan olyan nyugati és északi országban is, ahol soha nem volt kommunizmus.” – sorolta az árnyékminiszter. Kiemelte, az Árnyékkormány egy olyan Európai Magyarországért dolgozik, ahol mindenki abban a biztos tudatban élheti az életét, hogy ha elveszíti a munkáját vagy az otthonát, akkor számíthat a Magyar Államra.

Gy. Németh Erzsébet feltette a kérdést: ha nem feladata az államnak, hogy működő egészségügyet biztosítson és ellássanak minket a kórházban; ha nem feladata az államnak, hogy jó oktatást biztosítson a gyerekeinknek az iskolákban; és nem feladata az államnak, hogy szociális ellátást nyújtson, akkor mégis mi az állam feladata a Fidesz szerint?

„Mi az állam feladata, ha nem az, hogy a befizetett adónkból biztosítsa az életünkhöz leginkább szükséges szolgáltatásokat? És ha ez mind nem a feladata, akkor tulajdonképpen miért is fizetünk adókat, ha nem kapunk érte cserébe semmit?” - fűzte hozzá zárásként az árnyékminiszter.

RSS
Kapcsolódó politikusok