Kálmán Olga: Összeférhetetlenség a jegybanknál? – Az MNB jegybanki alapkamat alapján számolt dolgozói hiteleket adott a Monetáris Tanács tagjainak, miközben éppen ők felelnek az alapkamat szintjéért

2022.10.17.

Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője sajtótájékoztató keretében számolt be róla, hogy az Árnyékkormány egy átfogó elemzést készített a Magyar Nemzeti Bank 2021-es beszámolójáról.

„Az elemzést végző szakértőinknek feltűnt egy érdekes sor a beszámolóban, amely egy, a jegybankon belüli összeférhetetlenségre mutat rá. A „Vezető tisztségviselők javadalmazása” részben a beszámoló ugyanis leírja, hogy a Monetáris Tanács tagjai összesen 120 millió forint értékben kaptak kedvezményes dolgozói hiteleket, ezeknek a hiteleknek a kamatterhe pedig a jegybanki alapkamat mértékétől függ. Magyarán szólva olyan embereknek kellene dönteniük az alapkamat szintjéről; hogy kamatot kell-e emelni vagy sem, akiknek személyes anyagi érdekük fűződik a minél alacsonyabb alapkamathoz. A személyes anyagi érdeknél márpedig nincs veszélyesebb dolog egy olyan helyen, ahol tisztán szakmai alapon kellene döntéseket hozni.” – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, ezek után egy kicsit kevésbé csodálkozhatunk azon, hogy a jegybank ennyi éven át tétlenül nézte a forintgyengülést, ma pedig már látótávolságban van az 500 forintos euró.

Kálmán Olga kijelentette, az Árnyékkormány szerint azonnali hatállyal meg kell szüntetni a jegybankon belüli összeférhetetlenséget.

„Vagy nem szabad a jegybanknak kedvezményes dolgozói hitelt adnia a vezető tisztségviselőinek, kiváltképp azoknak, akik az alapkamatról döntenek, vagy nem szabad ezeknek a hiteleknek a kamatterhét a jegybanki alapkamathoz kötni! Nem folytatódhat az a gyakorlat, hogy olyan emberek döntenek a jegybanki alapkamatról, akiknek személyes anyagi érdekük fűződik a minél alacsonyabb alapkamathoz!” – fogalmazott a politikus.

Kálmán Olga arra is kitért, hogy ez az összeférhetetlenség más fénybe helyezi például az MNB legutóbbi döntését is.

„Amikor már a 430 forintos euróárfolyamon is túl voltunk, a jegybank beavatkozott, de nem az alapkamatot emelte. Azok az emberek, akiknek saját dolgozói hiteleik miatt személyes anyagi érdekük a minél alacsonyabb alapkamat, úgy döntöttek, hogy kamatemelés helyett bevezetnek egy új eszközt, az úgynevezett egynapos betéti gyorstendert 18%-os kamatozással. Az alapkamat közben maradt 13%, a Monetáris Tanács tagjainak így nem drágult a hitelük. Ez egy nagyon veszélyes összeférhetetlenség, amit minél hamarabb meg kell szüntetni.” – mondta zárásként az Árnyékkormány szóvivője.