Barion Pixel
Rónai Sándor: Európából kitiltott orosz oligarchákkal tárgyal Szijjártó Péter azért, hogy hatalmas Gazprom-hitellel adósítsa el a magyarokat!

Rónai Sándor: Európából kitiltott orosz oligarchákkal tárgyal Szijjártó Péter azért, hogy hatalmas Gazprom-hitellel adósítsa el a magyarokat!

2022.10.13.

Rónai Sándor: Európából kitiltott orosz oligarchákkal tárgyal Szijjártó Péter azért, hogy hatalmas Gazprom-hitellel adósítsa el a magyarokat

 

Rónai Sándor árnyék-külügyminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, az Orbán-kormány legutóbb épp azt hazudta a magyaroknak, hogy halasztott fizetést kapott a Gazpromtól és elég lesz később fizetnünk a gázért.

A valóságban ebből egy szó sem igaz, Orbán nem kapott halasztott fizetést, hanem felvett egy újabb orosz hitelt, ezúttal a Gazpromtól, ez a Gazprom-hitel. Tehát fizetnünk kell, és abból a hitelből fizetünk, amit az oroszoktól kaptunk. Szijjártó Péter azért van ma Moszkvában, hogy találkozzon az Európából kitiltott orosz oligarchákkal és véglegesítse a Gazprom-hitelt, hazánk újabb eladósítását Oroszországnak. Olyan emberektől kér most hitelt az Orbán-kormány, akik bombákkal és harckocsikkal támadtak színházra, kórházra, iskolára és óvodára, és akik civilek megkínzott holttesteivel feltöltött tömegsírokat hagytak maguk után Ukrajnában.” – magyarázta a politikus, hozzátéve, embert barátjáról, ahogy a mondás tartja.

Rónai Sándor közölte, az Árnyékkormány szerint egy független és felelős magyar kormány soha nem vett volna fel gigahitelt egy háborús agresszortól, amely lerohanta az egyik szomszédját.

„Ez az eset annak a bizonyítéka, hogy a kormány rubelre váltotta hazánk függetlenségét, Orbán Viktor és a rubel-Fidesz pedig orosz csatlósállammá tették Magyarországot. Putyin köszöni szépen, a magyarok fizette kamatot is a háborúra fogja költeni, Orbán Viktornak pedig ki is lehet adni a legfrissebb orosz utasításokat. Az Árnyékkormány szerint ezt a hitelszerződést alá sem lett volna szabad írni, egy európai nemzet nem vesz hitelt gyilkosoktól.” – sorolta a politikus.

Az árnyék-külügyminiszter úgy fogalmazott, az Ukrajnát lerohanó és lebombázó orosz hadsereget látva talán nem kell magyarázni, hogy egy ilyen hitel nemcsak gazdasági, hanem politikai kockázatot is jelent, rubel-Fidesz lett a kormánypártból.

„Egyrészt a magyarok pénzéből, amit a hitelért fizetnek, orosz puskagolyó lesz, amit ukrán emberekre fognak kilőni. Ilyen az, amikor Orbán Viktor saját elmondása szerint a békét képviseli. Másrészt senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben a Gazprom-hitelnek súlyos politikai ára van, ezért cserébe Orbán Viktor ismét azt fogja tenni, amit a Kremlből mondanak neki. Így lett a független, európai Magyarországból orosz csatlósállam, Orbán Viktorból és politikai közösségépből pedig rubel-Fidesz.” – mondta zárásként a politikus.

 

Rónai Sándor
A DK EP-képviselője
RSS
Kapcsolódó politikusok