Barkóczi Balázs: Az Árnyékkormány szerint azonnali pedagógus béremelésre van szükség!

2022.10.13.

Barkóczi Balázs oktatásügyi- és kulturális árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében emlékeztetett, az Árnyékkormány az elmúlt hetekben kiemelten foglalkozott a mára összeomlott állami oktatással, és hogy mit is kellene tenni rövid távon azért, hogy az elmúlt 12 év kudarcos oktatáspolitikája ne sodorja veszélybe legalább az idei tanévet.

„Jól ismerjük a drámai helyzetet: a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt már nagyjából 16 ezer tanár hiányzik az oktatásból, akik pedig felemelik a szavukat a tarthatatlan helyzet ellen, azokat a kormány a tankerületeken keresztül fenyegeti, vagy ki is rúgja, hiszen sztrájkjoguk a valóságban már nincs.” – magyarázta a politikus.

Barkóczi Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy az Árnyékkormány szerint az oktatás tipikusan olyan terület, amelyben egy kormánynak hosszútávú stratégia mentén kell gondolkodnia, az oktatás gondjait nem lehet egy-két törvényjavaslattal rendbe tenni.

„Ma azonban akkora a baj, hogy azonnali, tűzoltásszerű intézkedésekre van szükség.” – fűzte hozzá az árnyékminiszter.

Barkóczi Balázs ismertette, hogy az Árnyékkormány szerint a következő intézkedésekre van szükség:

„Az Árnyékkormány szerint vissza kell venni a jogtalanul kirúgott tanárokat és vissza kell vonni minden tankerületi büntetést! – A kormány kérjen bocsánatot a kirúgott tanároktól és azonnali hatállyal helyezze vissza őket az állásukba, adják vissza a diákoknak a tanáraikat. Az Árnyékkormány szerint 45%-os azonnali béremelést kell adni a tanároknak! Ez egy sokéves adósság, ezért van szükség ekkora emelésre, hiszen az elmúlt 4 évben is jelentősen csökkent a 4 éve is alacsonynak számító pedagógusbérek értéke, elég csak a 20%-os inflációra gondolni.” – ismertette a politikus.

Az árnyékminiszter azzal folytatta, hogy az Árnyékkormány szerint törvényben kell garantálni a tanárok túlóráinak kifizetését. Hozzátette, a jelenlegi pedagógusi túlóra havonta 4 milliárd 144 millió, évente pedig mintegy 50 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett, „láthatatlan” munkát jelent.

„Az elvégzett munkát ki kell fizetni!” – szögezte a le a politikus.

Barkóczi Balázs a következőkben arra is kitért, hogy az Árnyékkormány szerint az államnak vissza kell adnia az iskolákat a fenntartásukra szánt forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik.

„A tanárok így nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen nem a tankerületek alá tartoznának, és az önkormányzatok is jobb gazdái lesznek az iskoláknak, mint az állam. Akkor, amikor még az önkormányzatok feleltek az iskolákért, soha nem történhetett volna meg, hogy köztiszteletben álló, a diákok, a szülők és a szakma által is elismert tanárokat rúgjanak ki csak azért, mert felemelik a szavukat.” – sorolta az árnyékminiszter, hangsúlyozva, az Árnyékkormány szerint vissza kell adni a sztrájkjogot a tanároknak.

„A sztrájk semmilyen veszélyhelyzetre hivatkozva sem betiltható, a tanároknak is joguk van kiállni magukért és a diákjaikért! Az Árnyékkormány szerint tehát a jogtalanul kirúgott tanárok visszavételére, a pedagógusbérek azonnali, 45%-os emelésére, a és sztrájkjog visszaadására van szükség, valamint biztosítani kell a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha akarják, akkor visszavehessék az iskoláikat az államtól és a KLIK-től a fenntartásra szánt forrásokkal együtt.” – közölte zárásként a politikus.