Ezért nem fogja megszavazni a DK a Fidesz korrupciót támogató törvényjavaslatait

2022.10.02.

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója és országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében emlékezetett: az Országgyűlés holnap és holnap után fog szavazni azokról a fideszes törvényjavaslatokról, amelyekkel Orbán Viktor el akarja hitetni az Európai Bizottsággal, hogy véget vet az uniós pénzek ellopásának.

“A javaslatcsomag azt a célt szolgálja, hogy újra meginduljanak az uniós pénzek, amiket aztán szintén el lehet majd lopni. Ezek a törvényjavaslatok alkalmatlanok arra, hogy valóban létrehozzák a jogállamot és a független igazságszolgáltatást, ezek a törvényjavaslatok csupán a jogállam és a független igazságszolgáltatás látszatát szeretnék megteremteni, hogy jöjjenek a pénzek és folytatódjon a lopás.” - foglalta össze a politikus.

Sebián-Petrovszki László bejelentette, a Demokratikus Koalíció nem fogja megszavazni a Fidesz korrupciót támogató törvényjavaslatait.

“Mi nem a jogállam látszatát, a független igazságszolgáltatás látszatát vagy a korrupció elleni harc látszatát szeretnénk, hanem jogállamot, független igazságszolgáltatást és korrupció elleni harcot. Az ehhez szükséges, valódi változást jelentő törvényjavaslatokat a DK benyújtotta az Országgyűlésnek. Ha a kormány nem csak a látszatra törekedne, hogy tovább lophasson, hanem valódi változást akarna, akkor a sajátjai helyett a DK által benyújtott javaslatokat támogatná: csatlakozna az Európai Ügyészséghez, politikailag függetlenné tenné a bíróságokat és az ügyészséget, helyreállítaná a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot.” - magyarázta a pártigazgató. Kiemelte, ilyenről szó sincs, Orbán Viktor az Orbán-rendszert akarja demokráciává sminkelni, hogy folytathassa a lopást, amit 12 éve csinál.

“ Ránk ebben ne számítson. Nem fogjuk megszavazni a korrupciógyanús esetekben indítható különleges eljárásról szóló javaslatot, mert a Polt Péter vezette ügyészség ezeket az eljárásokat is éppúgy meg tudja akadályozni, mint az összes többit.” - fűzte hozzá a politikus.

Hangsúlyozta, hogy nem fogják megszavazni a társadalmi részvételről szóló törvénymódosítást sem, hiszen sehogy sem szankcionálja azt, ha a Fidesz reggel kitalál, estére pedig megszavaz egy törvényt.

Beszédesnek nevezte, hogy még ezeket a javaslatokat is egyeztetés nélkül nyújtották be és sürgősséggel tárgyalták, ez jelzi, hogy mennyire lehet ezt komolyan venni.

“Nem fogjuk megszavazni az úgynevezett Integritás Hatóságról szóló törvényjavaslatot sem, hiszen az elnökét a fideszes ÁSZ-elnök javaslatára a fideszes köztársasági elnök nevezheti ki.

Nem fogjuk támogatni azt a törvényt sem, amely szerint továbbra is fideszes miniszterek és képviselők ülhetnek majd a közpénzből létrehozott alapítványok kuratóriumaiban.” - sorolta Sebián-Petrovszki a továbbiakat.

“A Fidesz javaslatai között egyetlen olyan sincs, ami valódi változást hozhatna ebben a szétlopott és tönkretett országban, mind csak azt szolgálja, hogy folytatódhasson a lopás.” - mondta zárásként a DK pártigazgatója.