Barion Pixel
Kordás László, Mezei Zsolt: Heteken belül leállhat a Dunaferr - A DK javaslatai

Kordás László, Mezei Zsolt: Heteken belül leállhat a Dunaferr - A DK javaslatai

2022.09.20.

Kordás László, Mezei Zsolt: Heteken belül leállhat a Dunaferr - A DK javaslatai

 

Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter és Mezei Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet, miszerint aggasztó hírek érkeztek a napokban a dunaújvárosi Dunaferről.

„Több beszámoló szerint az ország legnagyobb iparvállalata állami segítség nélkül heteken belül le fog állni. A koksz beszállítását végző partnerük váratlanul megtagadta a szállítást, a kokszhiány miatti leállás pedig azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a cégnél. A baj óriási, és kormányzati támogatás nélkül 4500 dolgozó és további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó ember sorsa válik bizonytalanná egyik napról a másikra.” – ismertette Kordás László, hozzátéve: a mai egyébként is nehéz helyzetben, az orbáni megszorítások, adóemelések, infláció és rezsiemelés korszakában pedig elfogadhatatlan, hogy ezeket a munkavállalókat és családjaikat elengedjék a semmibe.

Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminisztereként felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjenek a Dunaferr ügyében.

Egy felelős kormány ilyenkor haladéktalanul közbelépne, és érdemi intézkedéseket hozna, hogy megmentse Magyarország legnagyobb iparvállalatát. Egy felelős kormány állami garanciát vállalna a Vasmű alapanyagbeszállítóinak számára! Egy felelős kormány nem piaci áron adná a Dunaferrnek, mint az ország egyik legnagyobb foglakoztatójának a rezsiszolgáltatásokat. Egy felelős kormány béralapot hozna létre, hogy megóvják az érintett családokat. Ezek közül az Orbán-kormány egyiket sem fogja nyilvánvalóan meglépni, ebből is látszik, hogy ez a kormány nem felelős, nem képesek és nem is hajlandóak megoldani a problémát.” – sorolta a politikus, hangsúlyozva, amíg Orbán van, válság is van, és magyar munkavállalók és családok ezrei kerülnek veszélybe miattuk!

Mezei Zsolt a szót átvéve kijelentette, nem csupán Dunaújváros alpolgármestereként áll beszél, hanem olyan emberként, családapaként, akinek a Vasmű az élete része.

„Édesapám is itt dolgozott, és testvérem, valamint az egyik gyermekem munkahelye most is. Sőt jómagam is 24 évet dolgoztam itt. Teljes mértékben átérzem a kollégák helyzetét, hogy bizonytalan és kilátástalan most az életük. Alpolgármesterként pedig elkeserít, hogy nem tudok mit tenni, mert most jóval nagyobb a baj annál, mint amin az önkormányzat még segíteni tudna. Ez már nem a mi hatáskörünk, sokkal inkább a kormányé lenne. Ha felelős kormányzás folyna Magyarországon, már régen segíthettek volna az ország legnagyobb ipari vállalatán, ami egyben az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója is.” – fogalmazott a politikus.

Mezei Zsolt Dunaújváros DK-s alpolgármestereként felhívta mindenki figyelmét, hogy Orbánék hibája lesz, ha a Vasmű bezár és több ezer munkavállaló és azok családjai kilátástalan helyzetbe kerülnek.

„Az orbáni megszorítások, adóemelések, infláció és rezsiemelés miatt került az ország és benne a Dunaferr, és több ezer magyar család is a csőd közelébe. Ha felelős kormányunk lenne, akkor a Vasmű kedvezményesen kapná a rezsiszolgáltatásokat, ha felelős kormányunk lenne, a munkavállalóknak béralap garantálná, hogy december 31-ig megkapják a fizetésüket, és ha felelős kormányunk lenne, akkor a kormány állami garanciát vállalna a Vasmű alapanyagbeszállítóinak számára!” – sorolta az alpolgármester, kiemelve, felelős kormányzás nincs, Orbán van helyette és válság, aminek a magyar családok, munkavállalók, köztük a dunaújvárosiak fizetik meg az árát bőségesen.

RSS
Kapcsolódó politikusok