Gy. Németh Erzsébet: A kormány hozza előre a novemberi nyugdíjemelést! - Nem lehet egy megélhetési válságban a nyugdíjasokkal hiteleztetni az államot

2022.09.10.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, miszerint a Népszava számolta ki, hogy a nyugdíjtörvény alapján novemberben 5, januárban pedig 12 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

„Ezek utólagos nyugdíjemelések amiatt, hogy a nyugdíjak nem követték az inflációt. Ez azt jelenti, hogy hiába tudta jó előre a Fidesz, hogy a forint az orbáni infláció miatt történelmi mélyponttól történelmi mélypontig fog bukdácsolni, direkt alacsony inflációval tervezték a költségvetést. A kormány tehát két oldalról szorongatja a nyugdíjasokat: egyik oldalról a megszorításokkal, a hétszeres gázáremeléssel és az élelmiszerdrágulással, másik oldalról pedig azzal, hogy most a nyugdíjasok hitelezik az államot, akik majd csak utólag kapják meg a valós infláció szerinti emelést.” – foglalta össze a politikus.

Gy. Németh Erzsébet közölte, a Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy hozzák előre a novemberi nyugdíjemelést.

„A DK szerint nem lehet egy megélhetési válság alatt a nyugdíjasokkal hiteleztetni az államot, ez tisztességtelen minden emberrel szemben, aki itt dolgozta és adózta végig az életét. Mire a novemberi vagy a januári emelés megérkezik, idősek ezreinél lesz kikapcsolva a gáz és a villany, és majd költhetik arra az utólagos nyugdíjemelést, hogy visszakapcsolják náluk a fűtést és az áramot. Ez nem történhet meg! Éppen elég baj, hogy Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon, azonnal előre kell hozni a novemberi nyugdíjemelést!” – magyarázta a politikus.

Gy. Németh Erzsébet arra is kitért, minden kutatás és felmérés azt mutatja, hogy ma egész Európában csak Magyarországon van megélhetési válság.

„Az orbáni Magyarország lett az élelmiszerdrágulás világrekordere, a magyar forint lett a világ leggyorsabban elértéktelenedő pénzneme, az orbáni Magyarország lassan az egyetlen európai ország, ahol nincs érdemi rezsitámogatás. Orbán miatt van válságban Magyarország, éppen ezért Orbán Viktor nem teheti meg, hogy a nyugdíjasok pénzéből tömködi a lyukakat a költségvetésben.” – fűzte hozzá a DK képviselője.

Gy. Németh Erzsébet
A DK országgyűlési képviselője, alelnöke