Barkóczi Balázs: Újabb gigahitelt vesz fel az Orbán-kormány - A DK azt követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a devizahitelből fedezett orosz gázvásárlás szerződését

2022.07.22.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője és országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, hogy sokkoló tartalmú kormányrendelet jelent meg tegnap este: eszerint a kormány mégjobban eladósítja az országot, hogy orosz gázt vegyen, méghozzá meglehetősen drágán.

„A Fidesz a hírek szerint egy 736 milliárd forintos, azaz 736 ezer millió forintos devizahitelt akar felvenni, hogy ezt a pénzt aztán egy az egyben odaadja Oroszországnak. Ha ezért a pénzért valóban mindössze 740 millió köbméternyi gázt kapunk, az azt is jelenti, hogy szó sincs ötödáron vett orosz gázról, ugyanannyit fogunk fizetni érte, mint bárki más. A rezsiemelés heteiben ez egy lesújtó hír, hiszen ez a hitel a magyaroknak hatalmas adósság, a háborúzó putyini Oroszországnak pedig óriási segítség.” – magyarázta a politikus.

Barkóczi Balázs kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint az újabb gázszerződés arról szól, hogy Orbán a mi pénzünkből segítse a háborúzó Oroszországot.

„Ezzel a gigahitelből végrehajtott gázvásárlással csak az európai szankciók által sújtott orosz hadigépezet és Vlagyimir Putyin jár jól, a magyar családok biztosan nem. A DK azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra a legújabb orosz gázszerződést! Jogunk van tudni, hogy a kormány a pénzünkből pontosan milyen áron vesz gázt, és milyen áron nyújt ezzel segítséget az Ukrajnát bombázó orosz hadigépezetnek. Ha a kormány nem hozza nyilvánosságra ezt a szerződést, az felér egy beismerő vallomással.” – hangsúlyozta a szóvivő.

Barkóczi Balázs arra is kitért, hogy a kormány brutális rezsiemelése és a most felvenni készült gigahitel világosan megmutatja, hogy a kormány hazudott a magyaroknak.

„Hiába lett a magyar miniszterelnök az orosz diktátor kissegédje, nem kapjuk olcsóbban a gázt, sőt még egy óriási devizahitelt is felveszünk, hogy drágán vegyünk gázt az oroszoktól. Már aki tud majd venni persze: a hétszeres gázáremelést rengeteg család nem fogja tudni kifizetni, otthonok ezrei maradhatnak idén télen fűtetlenül, és családok ezrei élhetik majd az életüket a saját otthonaikban is télikabátban. Ezzel a gázvásárlással egyetlen magyar sem jár jól, ezzel egyedül az európai szankcióktól szenvedő Oroszország és a háborúzó Putyin járhat jól.” – fűzte hozzá a politikus.