Barion Pixel
Barkóczi Balázs: Világviszonylatban is a forint a leggyengébb valuta, akármit is csinál az MNB

Barkóczi Balázs: Világviszonylatban is a forint a leggyengébb valuta, akármit is csinál az MNB

2022.07.07.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője és országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében figyelmeztetett: lassan nem telik el úgy nap, hogy a Fidesz által tönkretett forint ne zuhanna újabb törtélelmi mélypontra.

„Tegnap 417 forintnál is járt az euróárfolyam, a forint pedig mostanra világviszonylatban is a leggyengébben teljesítő valuta lett, amit a török líra és az argentin peso követ. A lengyel zloty, a cseh korona és a román lej köröket ver a forintra, sőt még az ukrán hrivnya is sokkal jobban teljesít - ennyit arról, hogy a háború a gyenge forint oka.” – szögezte le a szóvivő.

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció szerint a forint feltámasztásához előbb szembe kellene nézni az igazsággal: az Orbán-rendszer elmúlt 12 éve, a multibarát, forintgyengítő gazdaságpolitika, az ország eladósítása és a korrupció a Holdról is látszó forintgyengülés oka.

„Hiába emel most kamatot az MNB, attól még magas marad az államadósság, és attól még nem kapjuk meg a kormányzati korrupció miatt felfüggesztett uniós pénzeket. Orbán Viktor nem a megoldás, hanem maga a probléma, ő okozta a forint összeomlását és miatta nem tud erősödni a magyar fizetőeszköz. Itt a válasz arra, hogy mit ér a fideszes unorthodoxia és az orbáni forintgyengítő gazdaságpolitika: a magyar forint a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszközévé vált, ezt pedig a magyar emberek és családok fizetik meg.” – magyarázta a politikus.

Barkóczi arra is kitért, hiába döntött úgy az MNB ma délelőtt, hogy rendkívüli, 2%-os kamatemelést hajt végre az irányadó kamatban, a piacok gyakorlatilag semmibe vették a jegybank döntését, és a forint pontosan ott tart, ahol eddig.

„Nincs az a kamatemelés, ami semmissé tenné, hogy Magyarországot megszállta egy korrupt bűnszervezet, amely mindent saját magának akar megszerezni. Nincs az a kamatemelés, ami ellensúlyozná, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós fejlesztési pénzekhez a kormányzati korrupció miatt. Ahogy nincs az a kamatemelés sem, ami ellensúlyozná az óriási magyar államadósságot, és azokat a devizahiteleket, amiket Orbán Viktor kormánya vett fel.” – fűzte hozzá a képviselő.

Barkóczi Balázs
A DK országgyűlési képviselője

RSS
Kapcsolódó politikusok