Barion Pixel
Barkóczi Balázs: Három ok miatt van rekordinfláció, de a háború nincs közte

Barkóczi Balázs: Három ok miatt van rekordinfláció, de a háború nincs közte

2022.07.05.

Barkóczi Balázs: Három ok miatt van rekordinfláció, de a háború nincs közte

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében úgy fogalmazott: aki mostanában meghallgat egy fideszes politikust, azt gondolhatja, hogy valójában nem is Ukrajna ellen zajlik ma háború a világban, hanem kizárólag a magyar forint ellen, ami a háború első napjáig egy erős és megbízható fizetőeszköz volt, de az orosz tankok sárba tiporták az értékét.

„A valóságban persze nem ez a helyzet, a magyar forintot 12 év alatt a Fidesz és Orbán Viktor tették tönkre azok után, hogy 275 forintos euróárfolyamnál vették át a kormányzást a baloldaltól 2010-ben.” – fűzte hozzá a politikus.

Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció nevében felhívta a figyelmet a tényre: nem a háború, hanem Orbán Viktor a gyenge forint és a megállíthatatlan infláció oka.

„A DK szerint a forint történelmi gyengeségének három egyértelmű oka van. Az egyik a magas államadósság; az, hogy Orbánék eladósították az országot, ráadásul nagyrészt devizahitellel. A másik ok az éveken át folytatott forintgyengítő, multibarát orbáni gazdaságpolitika. A harmadik ok az uniós pénzek felfüggesztését eredményező kormányzati korrupció.” – sorolta a politikus, hangsúlyozva, Orbán Viktor éveken át gyengítette a forintot, hogy a multik egyre olcsóbban dolgoztathassanak Magyarországon, ő és bűntársai pedig megállás nélkül loptak, miközben eladósították az országot.

„Itt az ideje szembenézni az igazsággal: a gyenge forint az Orbán-rendszer egyenes következménye.” – jelentette ki a politikus.

Barkóczi arra is kitért, az, hogy milyen erős egy nemzeti fizetőeszköz, azt tükrözi, hogy a világ mennyire bízik az adott ország gazdaságában.

„Korrupt banánköztársaságokban, ahol minden vagyont a hatalmon lévő elit szerez meg, miközben eladósítja az országot, értelemszerűen nem szoktak megbízni, ez a helyzet az Orbán-rendszerrel is. Mára oda jutottunk, hogy a kormányzati korrupció miatt nem jutunk hozzá az uniós pénzekhez sem, miközben egyre nagyobb az államadósság és a jegybank sem védi meg a forintot - ez azt üzeni a befektetőknek, hogy szabaduljanak a forinttól. A 275 forintos euróból tehát az Orbán-rendszer csinált 400 forintos eurót, nem a háború vagy más, így a gyenge forint és az infláció felelősét valójában Orbán Viktornak hívják.” - szögezte le zárásként a politikus.

 

Barkóczi Balázs
A DK országgyűlési képviselője

RSS
Kapcsolódó politikusok