Barion Pixel
Kálmán Olga: Közel 30%-os az élelmiszerdrágulás, a DK 0%-os áfát követel az alapvető élelmiszerekre

Kálmán Olga: Közel 30%-os az élelmiszerdrágulás, a DK 0%-os áfát követel az alapvető élelmiszerekre

2022.07.06.

Kálmán Olga: Közel 30%-os az élelmiszerdrágulás, a DK 0%-os áfát követel az alapvető élelmiszerekre

 

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében úgy fogalmazott: nincs megállás a szakadék felé félúton, a 409 forintos euró után eljutottunk a 30%-os élelmiszer-drágulásig is. Orbán Viktor addig gyengítette a forintot, hogy a multik kedvében járjon, addig halmozta az államadósságot, és addig járatta csúcsra a kormányzati korrupciót, hogy mára elvesztette az irányítást a forint és az infláció felett.

„Orbán Viktornak és kormányának köszönhetjük a 30%-os élelmiszer-drágulást, így azt is, hogy 10 ezer forint alatt már nem is nagyon lehet bevásárolni.” – fűzte hozzá a politikus. Hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció szerint a gyenge forintnak és a magas élelmiszeráraknak az Orbán-kormány a felelőse, ezért az Orbán-kormánynak kell viselnie a következményeket is.

A DK azt követeli, hogy a kormány csökkentse 0%-ra az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig, hogy ne az emberek és a családok fizessék meg az orbáni inflációt. Elég volt abból, hogy Orbán Viktor miatt hagyunk ott vagyonokat a bevásárlásnál, de a kormány még eközben is tartja a markát az áfabevételért. A DK szerint igazságtalan, hogy az emberek fizetik meg az orbáni gazdaságpolitika teljes csődjét, meg kell védeni a magyar családokat a Fidesz által okozott válságtól!” – jelentette ki a politikus.

Kálmán Olga rámutatott, ha egy termék a boltban száz forintba kerül, akkor az állam pontosan 27 forintot keres rajta a 27%-os áfakulcscsal.

„De mi is történik, ha ez a termék a duplájára drágul és már 200 forintba kerül? Megduplázódik az áfabevétel is, 27 forint helyett rögtön 54 forintot fog keresni az állam ugyanezen a terméken. Ez történik most is: miközben az emberek egyre nehezebben tudják kifizetni a bevásárlást, az Orbán-kormánynál megállás nélkül csilingel a kassza, a Magyar Állam pedig annál többet keres az áfán, minél drágábban vásárolunk. A DK szerint pontosan ennek kell véget vetni, legalább az év végéig.” – mondta zárásként a képviselő

 

Kálmán Olga
A DK országgyűlési képviselője

RSS
Kapcsolódó politikusok