Barion Pixel
Szaniszló Sándor: Tolvajtempó Fidesz-módra - Az önkormányzatok ráköltöttek a kerületi szakrendelőkre, a törvénytelen kormány most lenyúlja azokat

Szaniszló Sándor: Tolvajtempó Fidesz-módra - Az önkormányzatok ráköltöttek a kerületi szakrendelőkre, a törvénytelen kormány most lenyúlja azokat

2022.07.02.

Szaniszló Sándor: Tolvajtempó Fidesz-módra - Az önkormányzatok ráköltöttek a kerületi szakrendelőkre, a törvénytelen kormány most lenyúlja azokat

 

Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakciójának vezetője és XVIII. kerületi polgármester, sajtótájékoztató keretében emlekeztetett, Takács Péter, egészségügyi államtitkár arról beszélt a napokban egy szakmai konferencián, hogy a kormány saját hatáskörébe venné az önkormányzati szakrendelőket.

 

“Azokat a szakrendelőket, amiknek a működtetésére, fejlesztésére egyébként az önkormányzatok eddig milliárdokat fordítottak, hogy javítsák az ott élők szakorvosi ellátását. Nem meglepő egyébként, hogy ezt meglépték. A járvány alatt, ha visszaemlékszünk, a kormány hozott egy olyan döntést, természetesen mindenfajta szakmai egyeztetés nélkül, amellyel egy tollvonással a kórházak irányítása alá vonták a kerületi szakrendelőket.” - foglalta össze a politikus, kiemelve, a DK politikusai már akkor figyelmeztettek, hogy a helyzet állandósulni fog, és lám ez történt.

 

Szaniszló Sándot Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójának vezetőjeként, valamint a XVIII. kerület polgármestereként felháborítónak nevezte a törvénytelen kormány tolvajtempóját.

 

“Orbánék, akiknek az egészségügy egyébként is egy sokadagos kérdés, most képesek lesznek azt megjátszani, hogy mindenfajta egyeztetés nélkül elveszik kerületi, önkormányzati szakrendelőinket. Amikre ők egyébként nyilván nem fognak egy fillért sem költeni, hiszen látjuk, hogy milyen állapotban vannak a kórházak is. A törvénytelen kormány többször bizonyította már, hogy nem érdekli őket a magyar emberek egészsége, jóléte, alapvető érdekei, csak a lopás, lenyúlás, kisajátítás és megfélemlítés megy nekik, ehhez értenek.” - magyarázta a politikus.

 

Szaniszló példát is mondot az általa vezetett XVIII. kerületből.

 

“Az elmúlt években a kormány helyett láttuk el a helyi emberek egészségügyi feladatait. A kerületben két szakrendelő is van (100 ezer lakosra), a vagyonértéke legalább 5 milliárd forint, amit most einstandolni akar a kormány. A kerületben az utóbbi két és fél év során az összes egészségügyi infrastruktúrát, háziorvosi és gyermekorvosi rendelőket újítottak fel, és most 260 millió forintért tervben van a pestszentlőrinci szakrendelő felújítása is.

 

A kerület éves szinten 260 millióval támogatja a helyi szakrendelőket, mert az állam nem képes olyan elemi feladatokat sem ellátni, mint az orvos vagy szakápoló hiány megoldása.Ezt a pénzt konkrétan arra költjük, hogy legyen, aki gyógyít a kerületben.

 

Jómagam néhány nappal ezelőtt levelet írtam az egészségügyért felelős államtitkárnak, azonnali beavatkozást kérve, hiszen az minden önkormányzat erőfeszítése ellenére vannak olyan szakellátások, ahol 188 nap a várakozási idő.” - ismertette a polgármester.

 

Arra is kitért, természetesen ez nem csak a XVIII. kerületre igaz.

 

“Amennyiben a kormány a maradék forrásától is megfosztja a városokat, akkor ez lehet az utolsó csepp az alapellátásban, sok ezren maradhatnak a kerületben alapellátás nélkül” - fűzte hozzá a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok