Barion Pixel
Barkóczi Balázs: Rekordon az élelmiszerek drágulása - 25 százalékos az infláció

Barkóczi Balázs: Rekordon az élelmiszerek drágulása - 25 százalékos az infláció

2022.06.13.

Barkóczi Balázs: "Rekordon az élelmiszerek drágulása - 25 százalékos az infláció"

 

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és szóvivője sajtótájékoztató keretében ismertette, minden korábbinál drámaibb, 25%-os százalékos szintre gyorsult májusban az élelmiszerek inflációja, mint az a a G7 gazdasági portál számításaiból is kiderül.

„Az oldal 42 különböző élelmiszerre kiterjedő felmérése szerint szinte nem volt olyan élelmiszer, amelynek érdemben csökkent volna az ára, ellenben 1500 forinttal drágult az őrölt tészta, 800 forinttal a trappista sajt, közel 700 forinttal a vaj kilónkénti ára. De érdemben drágult a sertéskaraj, a száraz tészta, a pékáruk, a paradicsom és másik közel három tucat élelmiszer is.” – foglalta össze a politikus.

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció szerint a legrosszabb elképzeléseket felülmúló élelmiszerdrágulás miatt azonnali cselekvésre van szükség.

„A DK ezért nyújtott be néhány héttel ezelőtt országgyűlési határozatcsomagot, amelyben a többi között azt javasolja, hogy csökkentsék ideiglenesen 0%-ra az alapvető élelmiszerek áfáját és így fékezzék meg a történelmi drágulást. A DK szerint mostanra a tisztességes magyar családok nem pusztán a saját bőrükön érzik az elszabaduló élelmiszerárak bénító hatását, hanem azzal is pontosan tisztában vannak, hogy az infláció elsőszámú felelőse Orbán Viktor és kormánya. Ha már a törvénytelen kormány az elmúlt hónapokban karba tett kézzel nézte, ahogy az elhibázott gazdaságpolitika összes következménye a magyar családok nyakába szakad, akkor most legalább a fideszes parlamenti többségnek közbe kellene avatkoznia és meg kellene szavaznia a Demokratikus Koalíció inflációt ellensúlyozó országgyűlési határozatcsomagját.” – foglalta össze a képviselő, kiemelve, ez az utolsó utáni pillanat, amikor még meg lehetne fékezni a 25%-os élelmiszerinflációt és meg lehetne menteni a magyar családokat a végső anyagi ellehetetlenüléstől.

Barkóczi úgy fogalmazott, mára a napnál is világosabb, hogy a kormányzat különböző látszatintézkedései érdemben semmit nem segítettek a magyar embereknek, nem állították meg a drágulást, sőt, még brutálisabb ütemű árnövekedést okoztak több tucat alapvető és gyakran vásárolt élelmiszer esetében.

„Így történhet meg, hogy 2022 májusában az egy évvel ezelőtti 2100 forint helyett 3600 forintot kellett fizetni egy kiló őrölt kávéért, hogy egy év alatt 1500-ról 2300 forintra nőtt a trappista sajt ára, hogy a korábbi 2500 helyett már 3200 forintba került egy kiló vaj az üzletekben. De több száz forinttal drágult a paradicsom, a paprika, az édes péksütemény, vagy a száraztészta is.” – fűzte hozzá zárásként a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok