Dr. Konczer Erik: Orbánék tatai luxusberuházása elbukhat – a tatai emberek kezébe került az Öreg-tó jövőjének sorsa, akik helyi népszavazáson dönthetnek

2022.06.12.

Dr. Konczer Erik, a DK Komárom-Esztergom megyei választókerületének elnökhelyettese sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: éppen két éve, 2020 tavaszán derült ki, hogy egy 120 szobás luxusszálloda építéséről állapodott meg Tata városának fideszes vezetése és a fidesz-közeli Hell-cégcsoport.

„Időközben több beruházással is bebizonyította Tata fideszes helytartója, hogy neki valójában Orbán kiszolgálása, nem pedig a helyiek érdekének képviselete az első. Ezért hagyja Michl József, hogy elvigyék a karsztvizet, vagy, hogy a Kristály fürdő helyére malommúzeumot építsenek. Egyik beruházásról sem kérdezték meg a helyieket, pedig visszafordítatlan károkat okoznak a természetben. Pontosan úgy, ahogy a tatai tó partjára tervezett luxusszálloda is tenné. Pontosan ezért kezdeményeztek a civilek helyi népszavazást, hogy a tatai emberek helyben, közvetlenül hozzanak döntést az egész város jövőjét érintő kérdésről.” – foglalta össze Konczer Erik. Hangsúlyozta, hiába próbálkoztak Orbánék mindenféle trükkel, hazugsággal, mára eldőlt, hogy 2022. július 31-én helyi népszavazást tartanak a luxusberuházás és a tatai Öreg-tó sorsáról.

Konczer Erik közölte, a Demokratikus Koalíció szerint már az is a tatai emberek sikere, hogy lesz népszavazás.

„Helyi népszavazás esetében ugyanis, ha az érintett választópolgárok elegendő létszámban vesznek részt a szavazáson, akkor az eredmény kötelező erejű. Magyarul, a tataiak döntését a fideszes városvezetés is kénytelen lesz elfogadni és betartani. Nem véletlen, hogy Orbánék hosszú hónapokon keresztül akadályozták, hogy a tatai emberek dönthessenek a város legfontosabb értékének jövőjéről, mert ők is pontosan tudják, senki nem kér az ő felesleges luxusberuházásukból, ami nem a helyi lakosok, nem a város, hanem kizárólag Orbán és helytartóinak az érdekeit szolgálná. A tatai polgárok július 31-én el fogják mondani, hogy ők mit gondolnak a fideszes elitet kiszolgáló luxusszállodáról, hogy ők továbbra is szeretnének hétvégente az Öreg-tó partján nyugodtan sétálni.” – ismertette a politikus, kiemelve, ezt a döntést pedig még egy törvénytelen kormányt kiszolgáló polgármesternek is el kell majd fogadnia. Kiemelte, ez a helyi népszavazás előnye az országos referendumokhoz képest, bármennyire is fáj ez a jelenlegi helyzetben a cégcsoportnak és a fideszes, kiváltságos keveseknek.

Konczer Erik figyelmeztetett, az elmúlt két évben, ahogyan a tatai lakosok és civilek, úgy a Demokratikus Koalíció is az tiltakozott a természetpusztító gigaberuházás terve ellen, a választási kampányban is felhívtuk a figyelmet az Öreg-tó ügyére, elmondtuk, hogy fontosabb Tata fideszes helytartójának, Michl Józsefnek a fideszközeli csoportok kiszolgálása, mint a tataiak érdeke.

„Világossá tettük, hogy az Öreg-tó sorsáról nem lehet dönteni a helyiek megkérdezése nélkül.” – fűzte hozzá zárásként a politikus.