Barkóczi Balázs, Kordás László: Megállapodtak a szakszervezetek a tanárok sztrájkjoga kapcsán

2022.05.24.

Barkóczi Balázs és Kordás László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői sajtótájékoztató keretében hívták fel a figyelmet arra, hogy a kormány ellehetetleníti a pedagógusokat azzal, hogy tiltja a munkabeszüntetést.

Barkóczi kijelentette, már önmagában az is sokatmondó volt, hogy az oktatás ügye Pintér Sándor belügyminiszterhez került az új Orbán-kormányban.

„Az aggodalmat csak fokozta Pintér első megszólalása, amikor miniszteri meghallgatásán közölte, rend lesz, béremelés nem, iskolákat fognak bezárni, a tanároknak pedig gyakorlatilag megtiltják a sztrájk lehetőségét. Fordítsuk le, hogy ez mit jelent: a kormány az elmúlt 12 évben tönkretett oktatásnak akarja bevinni a kegyelemdöfést azzal, hogy ahelyett, hogy orvosolná az egész országot sújtó pedagógushiányt, rendezné végre a pedagógusok bérét, 21. századi körülményeket teremtene a közoktatásban, ehelyett a pedagógusokat fenyegeti az állásuk elvesztésével, ha élni mernek alapjogaikkal.” – foglalta össze a képviselő.

Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjeként tiltakozott az ellen, hogy a törvénytelen kormány fenyegesse, zsarolja, félelemben tartsa a pedagógusokat.

„Azokat a pedagógusokat, akiknek a fizetése évről évre nevetségesebb, akiknek semmi megbecsülést, támogatást nem adnak, akik megfeszített munkával nevelik a gyermekeinket, végzik a szükséges adminisztrációt, és próbálnak talpon maradni. Lehet, hogy Orbánék abban a hitben vannak, hogy erővel elhallgattatható az igazság, de ez nem így van. Mi mindannyian, akik ebben az országban élünk, akiknek tanulnak a gyermekei, akiknek a barátai között vannak pedagógusok, mi mind tudjuk, hogy Orbánék törvénytelen kormánya mit művelt az oktatással, és kiállunk a pedagógusok mellett, hiszen a sztrájk alapjog!” – szögezte le a DK-s politikus.

Kordás László a szót átvéve hangsúlyozta, volt vezetőként természetesen a mai napig kapcsolatot tart a különböző szakszervezetekkel.

„Azt mindenképpen le kell szögeznünk, ahogy Barkóczi Balázs kollegám is mondta, a sztrájk alapjog. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös nyilatkozatban állt ki a pedagógusok mellett, melyben azt kérik a kormánytól, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát.” – ismertette a politikus. Hozzátette, az országos szakszervezeti szövetségek álláspontja szerint nem szolgálja sem a munkavállók, sem a munkáltatók valódi érdekét a tervbe vett módosítás, illetve, ennek elfogadása esetén a korlátozott sztrájkjog csak azt eredményezheti, hogy az oktatásban dolgozók kisebb érdekérvényesítő képességgel fognak rendelkezni a munkahelyeken, anélkül azonban, hogy az őket képviselő ágazati szakszervezetek számára érdemi beleszólást biztosítanának a munkakörülményeket, a szakmai feladatellátást és a bérviszonyokat érintő fenntartói-működtetői döntésekbe!

Kordás László a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjeként elfogadhatatlannak nevezte, hogy a törvénytelen Orbán-kormány gúzsba akarja kötni a pedagógusokat, korlátozni a jogaikat, lehetetlenné tenni, hogy kiálljanak a saját, és a diákok érdekei mellett.

„Pintér Sándor belügyminiszter nem törheti le a tanárok kezdeményezéseit, nem fogadhatjuk el, hogy rendőri módszereket vessenek be a pedagógusok ellen! Éppen elég szégyen, hogy az Orbán-rezsim annyira nem tiszteli meg az oktatás ügyét – akár az egészségügyet, vagy a környezetvédelmet is – hogy mintegy resztliként odacsapja ezeket a belügyminiszterhez, mert szerintük ezek önálló minisztériumot nem érdemelnek. Orbánék azonban nem építhetik a végtelenségig a zsarnoki rendszert, mi pedig addig is kiállunk a pedagógusok mellett, mert a sztrájk alapjog!” – mondta zárásként a politikus.