Barion Pixel
Varju László, Barkóczi Balázs: Tungsram-ügy – A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői kiállnak a 400 Újpestről elbocsájtott dolgozó mellett

Varju László, Barkóczi Balázs: Tungsram-ügy – A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői kiállnak a 400 Újpestről elbocsájtott dolgozó mellett

2022.05.06.

Varju László, Barkóczi Balázs: Tungsram-ügy – A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői kiállnak a 400 Újpestről elbocsájtott dolgozó mellett

 

Varju László és Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak a Tungsram-gyár ügyében. Varju László felidézte, Újpest és a Tungsram közös története nem tegnap kezdődött, több mint 100 éve, hogy a cég ebben a városrészben építkezik, fejlődik, embereket foglalkoztat, munkát ad.

 

„Ezért is szomorú a hír, ami a hatalmas elbocsájtásokról érkezett. Az újpesti telephelyről 400 embert küldenek el, ami négyszáz sorsot, négyszáz család életét befolyásolja. Újpest országgyűlési képviselőjeként kiemelten fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk ezzel a súlyos problémával. Ezért fordultam írásbeli kérdéssel már korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez az ügyben. Palkovics miniszter azóta sem tisztelt meg a válaszával, arra hivatkozva, hogy az még a „régi” parlamenthez szól. Neki úgy látszik, teljesen mindegy, mi lesz ennek a 400 munkavállalónak a sorsa, holott ideje lenne, hogy az a kormány, amelyiknek egyébként stratégiai partnere a Tungsram, nyilatkozzon, mit szeretnének tenni a dolgozók és a vállalat érdekében. Természetesen ezt az írásbeli kérdést újra be fogom nyújtani, és elvárom, hogy érdemben foglalkozzanak vele.” – foglalta össze a képviselő, hangsúlyozva, addig sem ülnek tétlenül.

 

„A napokban személyesen vettem részt Barkóczi Balázs képviselő kollegámmal egy megbeszélésen, ahol arról folytattunk párbeszédet a gyár, és az újpesti önkormányzat képviselőivel, hogy hogyan nyújthatnánk hatékonyan segítséget minél hamarabb.” – fűzte hozzá a DK-s politikus.

 

Varju László leszögezte, a Demokratikus Koalíció újpesti országgyűlési képviselőjeként eddig is és ez után is mindent meg fog tenni, hogy megoldást találjanak a 400 elbocsájtott ember foglalkoztatására.

 

„Meg kell vizsgálnunk annak a lehetőségét, hogy akár a fővárosi cégekkel együttműködve el tudjuk őket helyezni. Felelősségteljes magatartásra és határozottságra van most szükség, nekünk ugyanis számítanak ezek az emberek, ellentétben azzal a kormánnyal, aki a saját stratégiai partnerét sem kezeli méltóképp, akik egy írásbeli kérdésre nem hajlandóak álindokokkal válaszolni, akik az időt húzzák, és akiknek nem számítanak a családok, az emberi életek.” – jelentette ki Varju.

 

Barkóczi Balázs a szót átvéve megemlítette, hogy a keddi megbeszélésen ő is részt vett, és Zsigmond Barna Pál fideszes képviselőt is meghívták az eseményre.

 

„Sajnálatos módon Zsigmond Barna Pálnak nem volt arra másfél órája, hogy 400 újpesti család sorsáról személyesen beszélgessen az érintettekkel. Zsigmond Barna Pált, akárcsak Palkovics Lászlót nem érdekli, mi fog történni azokkal az emberekkel, akik utcára kerülnek, ahogy szemmel láthatóan nem érdekli őket az sem, hogy mi lesz a kormány stratégiai partnerének, a Tungsramnak a sorsa. Bennünket, a DK képviselőit ezzel szemben nagyon is foglalkoztat ez a kérdés. Ezért teszünk meg mindent, ezért veszünk részt az egyeztető fórumokon és ezért igyekszünk megoldásokat keresni.” – ismertette a politikus. Arra is kitért, hogy a keddi megbeszélésen már bejelentette a szakszervezet képviselőinek is, hogy május 27-én lesz a XV. kerületben egy állásbörze, ahova szívesen várjuk a dolgozókat, mert a XV. kerület minden módon segíteni fog.

 

„És ezért is hoztuk fel korábban azt a lehetőséget is, hogy a Főváros segítsen álláshoz jutni a dolgozóknak.” – fűzte hozzá a képviselő.

 

Barkóczi Balázs közölte, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjeként felelősséget érez azok iránt, akik a kormány alkalmatlansága miatt, a jelenlegi amúgy is nehéz gazdasági helyzetben a munkanélküliséggel szembesülnek egyik pillanatról a másikra.

 

„Ezt a kérdést nem lehet olyan lélektelenül, minden felelősség hárításával kezelni, ahogyan azt a Fidesz-kormány teszi. Nekünk itt helyben és minél hamarabb kell lehetőséget találni, hogy a munkavállalók ne kerüljenek utcára, ne a lakóhelyüktől távol, beláthatatlan idő múlva kapjanak munkát. Mi vigyázunk mindenkire, vigyázunk egymásra, és nem csak ígérgetünk, hanem tesszük a dolgunkat.” – hangsúlyozta Barkóczi.

RSS
Kapcsolódó politikusok