2022.04.28.

Gy. Németh Erzsébet, Sermer Ádám: döntött a Fővárosi Főügyészség, folytatódhat a nyomozás az elektronikus jegyrendszer ügyében – nem maradhat felelős nélkül a Tarlós-éra legkudarcosabb beruházása

Gy. Németh Erzsébet humán ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes és Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője közös sajtótájékoztatót tartottak a fővárosi e-jegyrendszerrel kapcsolatos nyomozásról.

Sermer Ádám emlékeztetett, fél év telt el azóta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a budapestiek közfelháborodására bűncselekmény hiányában megszüntette a Tarlós-éra egyik legnagyobb korrupciós botrányával, az elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatos nyomozását.

„Emlékezhetnek, 2018 őszén a Magyar Liberális Párt nevében Gy. Németh Erzsébettel közösen tettem feljelentést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Ezt próbálták meg a választási kampány hevében eltussolni, ám a héten fontos fordulat állt be az ügyben. 2022. április 25-én a Fővárosi Főügyészség hatályon kívül helyezte a nyomozóhatóság eljárást megszüntető határozatát, és az eljárás folytatását rendelte el.” – foglalta össze a politikus. Hozzátette, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyomozó hatóságok kötelesek lesznek a budapestieknek alsó hangon 9 milliárd forintos veszteséget termelő beruházás vonatkozásában érdemben nyomozni, a felelősöket megtalálni.

Sermer Ádám közölte, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt szerint a Fővárosi Főügyészség az egyetlen észszerű döntést hozta meg az ügyben.

„Hiába akarta tavaly októberben a Nemzeti Nyomozó Iroda vélhetően felsőbb, politikai utasítására a szőnyeg alá söpörni az ügyet, mára a napnál is világosabb, hogy a budapesti e-jegyrendszer kálváriájának felelősei vannak, akik hiába próbálnak, nem menekülhetnek a következmények és a felelősségre vonás elől. Semmilyen trükközés, sőt még Polt Péter sem menti meg őket. A DK szerint éppen itt az ideje, hogy minden budapesti megtudja, kiknek köszönheti, hogy a fővárost a Tarlós-érában több milliárd forinttal nyúlták le, az elektronikus jegyrendszer pedig soha nem épült ki.” – fűzte hozzá a politikus.

Gy. Németh Erzsébet a szót átvéve emlékeztetett, a DK harca az igazságért, az elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatos visszaélések kiderítéséért lassan hat évre nyúlik vissza.

„Mi már 2016-ban vizsgálóbizottság felállítását kezdeményeztük, majd, amikor semmi előrelépés nem történt, 2018-ban úgy döntöttünk, hogy feljelentést teszünk az ügyben. A Fővárosi Főügyészség friss döntését, a nyomozás folytatását minden tisztességes budapesti polgár nevében üdvözöljük és várjuk, hogy minél hamarabb megtudhassuk, kik a Tarlós-éra prominens szereplői közül a felelősek a jegyrendszer körüli visszaélésekért.” – magyarázta a DK politikusa.

A főpolgármester-helyettes ismertette, a Demokratikus Koalíció meggyőződése, hogy a korábbi fideszes városvezetés esetleges bűnei nem maradhatnak következmények nélkül.

„Budapest főpolgármester-helyetteseként az elmúlt két és fél évben közelről láttam, hogyan kellett a nulláról, a Tarlós-éra és a soha át nem adott elektronikus jegyrendszer romjain a budapesti közlekedőket kiszolgáló, 21. századi fejlesztésekbe kezdenünk. Ennek eredményeként adtuk át idén februárban a Budapest Go alkalmazást, amelynek segítségével a budapestiek könnyen és egyszerűen vásárolhatnak az applikációban jegyeket és bérleteket is.” – fogalmazott a politikus.

Gy. Németh Erzsébet arra is kitért, hogy a DK szerint mostanra pontosan érti mindenki: amíg Tarlósék ideje alatt milliárdokat loptak ki a rendszerből, addig a mostani városvezetés kitartó munkával fejleszti a budapesti közösségi közlekedést, ami már ma sokkal előrébb tarthatna, ha a fideszes érában nem éri 9 milliárdos kár a BKK-t és a budapestieket.

„Az ő igazságérzetük miatt is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy ezúttal már valójában legyen eredménye a nyomozati szervek munkájának. A budapestiek pénzének ellopása nem maradhat következmények nélkül!” – jelentette ki a politikus.