Barion Pixel
Rónai Sándor: A Pegasus-bizottság magyarországi látogatását kezdeményezzük – Orbánék visszaélései nem maradhatnak következmények nélkül

Rónai Sándor: A Pegasus-bizottság magyarországi látogatását kezdeményezzük – Orbánék visszaélései nem maradhatnak következmények nélkül

2022.04.21.

Rónai Sándor: A Pegasus-bizottság magyarországi látogatását kezdeményezzük – Orbánék visszaélései nem maradhatnak következmények nélkül

 

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője sajtótájékoztató keretében ismertette, miután kedden hivatalosan is megalakult az Európai Parlament Pegasus-bizottsága, már az első ülésen világossá vált, hogy nem fog következmények nélkül maradni az ártatlan civilek, újságírók, üzletemberek, politikusok illegális megfigyelése és lehallgatása.

“A bizottság egyértelművé tette, egyetlen európai kormány sem figyeltetheti politikai riválisait terroristák ellen kifejlesztett kémszoftverekkel, így a magyar és a lengyel kormány sem menekülhet a felelősség elől. A következő hónapokban a bizottság feladata lesz, hogy a kémszoftverrel kapcsolatos összes európai visszaélést, így a magyar kormányhoz köthető törvénytelenségeket is kivizsgálja.” - magyarázta a politikus.


Rónai Sándor elmondta, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselőjeként és a Pegasus-vizsgalóbizottság első alelnökeként is kezdeményezi, hogy a bizottság minél hamarabb látogasson el Magyarországra, tájékozódjon személyesen a Pegasus-botrány magyar szálai kapcsán.

“Miután az Orbán-kormány tagjai az elmúlt hónapokban sokszor önmaguknak is ellentmondva beszéltek össze-vissza, a bizottság kötelessége, hogy meghallgassa és végre igazmondásra bírja a Pegasus-botrány elsőszámú kormányzati felelősét, Varga Judit igazságügyi minisztert. Varga közvetlen munkatársai írták alá az illegális megfigyeléseket és a miniszter az, aki hónapok óta képtelen erre bármiféle magyarázatot adni. “ -fogalmazott a politikus. Hozzátette, a DK szerint végre a magyar emberek is megérdemlik, hogy megtudják, miként történhetett meg, hogy a terroristák megfigyelésére kifejlesztett kémszoftverrel a kormánnyal egyet nem értő ártatlan magyar embereket figyelték meg.

“Ezért kell a bizottságnak Magyarországon is felderíteni a botrány összes részletét és egy olyan egységes európai szabályozást előkészíteni, ami megakadályozza, hogy kormányok kényük és kedvük szerint figyelhessék meg az állampolgárokat.” - mutatott rá Rónai.

Az EP-képviselő emlékeztetett, a Pegasus-botrány tavaly nyári kirobbanása után Orbán Viktorék előbb teljes hallgatásba burkolóztak, majd a felelősség és az újságírói kérdések elől menekülve hosszú heteken át álltak elő nevetségesebbnél, nevetségesebb magyarázatokkal.

“Végül Kósa Lajos egy novemberi elszólásában ismerte be, a magyar kormány valóban megvásárolta az izraeli kémszoftvert. Ám hiába telt el az ügy kirobbanása óta közel tíz, a fideszesek beismerése óta közel öt hónap, felelősök továbbra sincsenek. A magyar a kormány szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy aljas politikai célokra használták fel a nemzetbiztonsági célokra fejlesztett kémprogramot.” - fűzte hozzá zárásként Rónai Sándor.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok