Barion Pixel
Jánosi-Lesi Ágota: Újabb nap, újabb bizonyíték – hiába tagad a Fidesz, Paks II-t nem építhetik meg az oroszok
Jánosi-Lesi Ágota: Újabb nap, újabb bizonyíték – hiába tagad a Fidesz, Paks II-t nem építhetik meg az oroszok 2022.03.24.

Jánosi-Lesi Ágota: Újabb nap, újabb bizonyíték – hiába tagad a Fidesz, Paks II-t nem építhetik meg az oroszok

 

Miután tegnap az derült ki, hogy a Paks II-beruházáshoz tartozó építkezésen tömegével bocsájtják el a munkavállalókat, mára már azt is tudjuk, hogy a finn kormány is megtagadta a Paks II mintaprojektjeként számontartott finn atomerőmű megépítését. A finnek szerint nem lehet egy olyan céggel együttműködni, ami az ukrajnai atomerőművek erőszakos elfoglalása során megsértette a nemzetközi jogot, márpedig a Paks II-t is kivitelező Roszatom esetében ez egyértelmű.

A Demokratikus Koalíció szerint a finn kormány döntése újabb égbekiáltó bizonyítéka annak, hogy a Putyin-Orbán házasság szerelemgyerekét, a Paks II-beruházást nem építhetik meg az oroszok a Roszatom vezetésével Magyarországon. A magyar kormány, a finn kormányhoz hasonlóan, nem bízhatja egy olyan cégre az atomerőmű építését, amely a háború idején megsértette a nemzetközi jogot. Ezzel a Paks II-t finanszírozó orosz bank szankcionálása és a projektben érintett nyugati cégek elhatárolódása után Orbánék ismét egyértelmű üzenetet kaptak: Paks II-nek nem lehet köze Putyinékhoz. Bármennyire is fáj ez a miniszterelnöknek, ideje lenne beismerni, hogy Paks2 a jelenlegi formájában biztosan nem valósulhat meg, még akkor sem, ha emiatt a Putyin-párti politikájának egy újabb súlyos pofont kell elszenvednie.

 

Jánosi-Lesi Ágota
Az egységes ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 11. választókörzetében

RSS
Kapcsolódó politikusok