Barion Pixel
A „magyar terv” elfogadhatatlan – uniós pénz akkor fog Magyarországra jönni, ha Orbánék mennek

A „magyar terv” elfogadhatatlan – uniós pénz akkor fog Magyarországra jönni, ha Orbánék mennek

2022.03.22.

A „magyar terv” elfogadhatatlan – uniós pénz akkor fog Magyarországra jönni, ha Orbánék mennek

 

Varju László és Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltjei közös sajtótájékoztatót tartottak a magyar terv kapcsán. Kezdésként Varju László emlékeztetett, az Orbán-kormány soha nem az ésszerűségről és a tükörfényes logikáról volt híres.

„És nem is arról, hogy a magyar emberek javát akarnák, vagy ha igen, akkor a kifejezés egy teljesen más értelmében. Nincs ez másként az úgynevezett "újjáépítési és ellenállási terv" kapcsán sem. Ilyen terveket kell írni a tagállamoknak, ha pénzt szeretnének felvenni abból a 750 milliárd keretből, amelyet az Európai Bizottság helyezett készenlétbe, hogy a koronavírus okozta gazdasági károkat enyhíteni lehessen. Ennek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része kedvezményes hitel. Ilyen tervet, úgynevezett RRP-t a magyar kormány is előállított tavaly, ám arról pontosan lehetett tudni, hogy nem fog megfelelni a követelményeknek, ugyanis Orbánékat Brüsszelben is nagyon jól ismerik, a magyaroknak írt ajánlások között hangsúlyos szokott lenni a közbeszerzési rendszer javítása a túl magas korrupciós kockázat miatt. Ezt a magyar terv nem teljesítette – nem túl meglepő módon.” – foglalta össze a politikus, felidézve, akkor Orbán magabiztosan bejelentette, hogy neki nem is kell a brüsszeliek pénze, majd néhány hónap múlva inkább magasabb kamatra vett fel a magyar állam devizahiteleket.

„A miniszterelnök viszont elszámította magát, az Európai Unió ugyanis nem a bölcsődések játszótere, ott nem megy semmire sem dacoskodással, sem a passzív agresszióval. Ha nincsenek teljesítve a feltételek, nem kapunk pénzt, aminek a magyar emberek, az ország látja a kárát.” – hangsúlyozta a DK jelöltje.

Varju László kijelentette, Orbánék nem a magyar emberek jólétében gondolkoznak, de valami csak motiválta őket, amikor hirtelen belenyúltak a magyar tervbe.

„A Demokratikus Koalíció szerint azonban ennek a magyar kormánynak már nem sűrűn kell tervezgetni, erre a hátralévő alig két hétre. Nagyon ismerjük már Orbánék pávatáncát, és nem csak mi ismerjük, hanem az egész világ, és igen, Brüsszel is. És nem kérünk tovább belőle. Magyarországnak egy nem korrupt, józan kormányra van szüksége, és nem a lopós, gátlástalan, fideszes bűnszervezetre, amelyik, ha az Unió pénzt kínál, nem hajlandó a minimális feltételeknek sem megfelelni.” – mondta a politikus.

Konczer Erik a szót átvéve ismertette, a magyar terven kívül egyébként a lengyel és a bolgár is beragadt, szintén a jogállami feltéltelek miatt.

„De ehhez képest most a hírek szerint a varsói kormány napokra van attól, hogy megállapodjon a Bizottsággal a lengyel tervről, mert hajlandóak teljesíteni az unió intézmények fő követelését a bírósági ügyekben. Nyilván nem minden kormány akar elugrani az olcsó pénz elől, csak a magyar kormánynak tartott egy évig a gyerekes dacoskodás, hogy ha Brüsszel nem hajlandó csukott szemmel elnézni az intézményesített lopást, akkor majd magas kamatú hitelt vesznek fel inkább, és eladósítják a gyerekeink unokáit is. Mert Orbánékban pontosan ennyi felelősség van, nem számít mi lesz, amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra.” – magyarázta a DK jelöltje, nyilvánvalónak és egyértelműnek nevezve, hogy most sem a véletlen műve a hirtelen megvilágosodás, és a magyar terv átköltése.

„Orbánék nemes egyszerűséggel lopni akarnak holnap is, holnapután is, meg április három után is. Na, ezt kell nekünk megakadályozni.” – jelentette ki a politikus.

Konczer Erik Demokratikus Koalíció és az ellenzéki pártok jelöltjeként kijelentette, hogy véget fognak vetni az Orbán-rezsim gátlástalanságának április 3-án.

„Értékelhető magyar terv és ezáltal pénz akkor lesz, amikor Orbánék mennek. Mi ugyanis valóban a magyar emberek és az ország javát akarjuk, és az ország érdeke azt diktálja, hogy ne hagyjuk, hogy Orbánék tovább lopjanak és verjék adósságba az országot, miközben ott vannak azok az uniós források, amikhez csak annak az apróságnak kéne megfelelni, hogy ne egy korrupt banda irányítsa az országot. Mi teljesíteni fogjuk ezt a feladatot, mert mi az emberek érdekeit szolgáljuk, Újpesttől Tatabányáig is!” – zárta a sajtótájékoztatót Konczer Erik.

RSS
Kapcsolódó politikusok