Dr. Konczer Erik: Hétről hétre megterhelőbb már egy hétvégi piaci bevásárlás is – a történelmi drágulás elsőszámú felelőse a Fidesz-kormány

2022.03.20.

Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: alighogy felocsúdtunk a februári 8,3%-os inflációs adat után, mostanra újabb lesújtó elemzések láttak napvilágot, amelyek után egyértelmű, hogy soha nem látott drágulás lesz tapasztalható a magyar boltokban a következő hetekben.

2A legfrissebb elemzések szerint 2022-ben egy átlagos magyar fizetésnek akár az egyharmada is elmehet havonta az élelmiszerekre. A brutális tempóban emelkedő árak, a gyenge forint és a kormány semmittevése egyszerre sodorhatja veszélybe az árak drágulását követni alig tudó vásárlókat és a megélhetésért küzdő termelőket.”- foglalta össze a politikus.

Konczer Erik kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint a soha nem látott drágulás elsőszámú felelőse a Fidesz-kormány összeomló gazdaságpolitikája.

„2022 márciusára eljutottunk oda, hogy 12 év Fidesz-kormányzás után már egy alapvető bevásárlás az üzletekben vagy a piacokon is komoly anyagi megterhelést jelent a tisztességesen dolgozó magyar embereknek. Itt a tatabányai piacon is láthatjuk, hogy az elmúlt hetekben az akácméz ára például 30%-kal emelkedett, ma már egy kiló mézért akár 6000 forintot is fizethetünk. Brutálisan drágult az uborka is, amiért ma a tavaly évvégi árnál akár 200 forinttal is többet, már 930 forintot is kérhetnek. A burgonya kilónkénti ára is több mint 50 forinttal emelkedett, de közel száz forinttal kerül többe a paradicsom és a zöldpaprika is, mint korábban. A DK szerint az észvesztő áremelkedés megállításának egyetlen esélye az április 3-i kormányváltás.” – magyarázta a DK jelöltje, hozzátéve Tatabányán és környékén is azért kell elzavarni a Fideszt, hogy kiszámíthatóvá lehessen tenni a magyar gazdaságot, az ingatag lábakon álló forint helyett előkészítsük az erős és stabil euró bevezetését, hogy megmentsük magyar családok tízezreit attól, hogy megélhetési válságba sodródjanak a brutális drágulás miatt.

Konczer arra is kitért a példa kedvéért, az, hogy a tatabányai piacon hétről hétre többet fizetnek mindenért, az nem a termelők hibája.

„Ők már így is mindennapi gondokkal küzdenek, azért kell szinte hetente árat emelniük, mert a forint gyenge árfolyama is sújtja az ágazatot. A kormány pedig ahelyett, hogy érdemben segítené az állat- és növénytermesztésből élőket, zsebre tett kézzel szemléli, hogy az elszabaduló árakat a tisztességesen boldogulni kívánó magyar emberek fizetik meg.” – fűzte hozzá zárásként a DK-s jelölt.