Dr. Konczer Erik: Lassan újra lehet forgatni a Tanú című filmet Magyarországon – A Demokratikus Koalíció kezébe jutott a bizonyíték: büntetik és fenyegetik a társasházkezelőket, ha nem teszik közzé vitrinben, milyen „nagylelkű” a kormány

2022.03.14.

Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében úgy fogalmazott, sajnos Magyarország a Fidesz uralmának elmúlt tizenkét éve alatt virágzó, európai állam helyett inkább az „Abszurdisztán” címet érdemelte ki.

„Sok példát lehetne erről hozni, én most egyet szeretnék kiragadni ezek közül. A „rezsicsökentés” nevű szemfényvesztő találmány már jónéhány éves. Atyja, Németh Szilárd foggal körömmel harcol a mai napi érte, a Fidesz magyarázata szerint ez ugyanis a szociális érzékenység netovábbja. Sokszor, sokféle módon igyekeztek ezt sulykolni, egyik legékesebb példája ennek, hogy a társasházakat is kötelezték arra, tegyék közzé zárt vitrinben, mennyit is spórolt a közösség az intézkedéssel. És itt jön a csavar: már nem csupán harsogják a propagandaintézkedést, de büntetik is azokat a társasházkezelőket, akik nem teszik közzé a rezsicsökkentésről szóló információt.” – foglalta össze a politikus, hozzátéve, a DK birtokába jutott ugyanis egy olyan végzés, amelyben büntetéssel fenyegetnek egy társasházkezelőt, mert nem tették közzé, milyen nagylelkű is a kormány.

Konczer Erik kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint lassan újra lehet forgatni a Tanú című filmet Magyarországon.

„A világon olyan nincsen, hogy a Kormányhivatal megbízottjai lépcsőházakban vizsgálódnak és büntetéssel fenyegetőznek, mert valaki nem hozsannázott elég hangosan a kormány látszatintézkedéséhez. Ezt a világot kell felszámolnunk az április választás után, mert ez a világ, a Fidesz világa, ahol vitrinben kell őrizni a jóságos állambácsi kegyét, nem azonos azzal a világgal, amit mi elképzelünk a magyar embereknek. Mi, a DK és az együttműködő pártok képviselőjelöltjei ugyanis egy tisztességes, élhető, európai köztársaságot akarunk megteremteni itt, ahol a kormány nem alamizsnát osztogat és látszatintézkedéseket hoz, majd sulykol és büntet, hanem megteremti azokat a körülményeket, amik valóban a magyar emberek jólétét szolgálják.” – magyarázta a képviselőjelölt.

Konczer Erik ismertette, a birtokukba jutott végzésben feketén fehéren szerepel, hogy az illetékes megye kormányhivatala kötelezi az érintett lakásfenntartó szövetkezetet, hogy nyolc napon belül nyilatkozzon, tájékoztatták-e a lakókat a társasházat érintő rezsicsökkentésről, és felszólítja, küldjön erről másolatot a hivatal számára.

„A végzésben szerepel az is, ha ezt a kötelezettséget nem teljesítik, akkor tízezertől egymillió forintos bírságot kell fizetniük. Ez pedig egészen abszurd. És hozzátenném, több helyről is érkezett beszámoló arról, hogy a társasházkezelők, lakásszövetkezetek az egész intézkedést zavarosnak, követhetetlennek és tarthatatlannak gondolják. Ez persze nem véletlen, hiszen maga az Orbán-kormány is ezekkel a jelzőkkel illethető.” – mondta zárásként a politikus.