Horváth Jácint és Rónai Sándor: Az Olafhoz fordulunk a nagykanizsai helyi akciócsoport ügyében – Orbánék álciviljei lopják a nagykanizsaiaknak szánt forrásokat

2022.03.13.

Horváth Jácint, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje, és Rónai Sándor, a párt EP-képviselője közös sajtótájékoztató keretében hívták fel a figyelmet egy újabb lopás-gyanús ügyre.

Horváth Jácint ismertette, több mint egy hónapja annak, hogy a feljelentése után az ügyészség nyomozást indított a Hacsunk, a nagykanizsai helyi akciócsoport ellen csalás megalapozott gyanújával.

„Történt ugyanis, hogy az európai uniós források megpályázására létrehozott Fidesz-közeli akciócsoport közel 400 millió forintos uniós támogatást nyert el. Ahelyett azonban, hogy valójában az uniós program eredeti céljainak megfelelően, a városokon belüli közösségszervezést támogatták volna, érdemi tevékenység nélkül csupán fideszes haverok zsebébe vándorolt a pénz. Átláthatatlan módon, indokolatlanul tűntek el a százmillliók, miközben a programból kihagyták az önkormányzatot és a helyi független civileket is.” – foglalta össze a politikus.

Horváth Jácint bejelentette, a Demokratikus Koalíció és az egységes ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltjeként, a Régiók Európai Bizottságának tagjaként ezért most az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál, az Olafnál is feljelentést tesz.

„Az EU-s pénzeket is érintő csalás ügyében ugyanis Nagykanizsán közvetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy az uniós forrásokat tisztességtelen versenyben, irányítottan Fidesz közeli szervezetek kapták meg. Újabb esetét látjuk, hogy Orbán Viktorék az uniós szabályokat felrúgva még a közösségfejlesztésre szánt százmilliókat is képesek ellopni és a saját haveri kör zsebébe juttatni. Április 3-án ezért is kell leváltanunk Orbán kormányát, hogy ne lehessen tovább következmények nélkül ellopni a tisztességes nagykanizsai embereknek, a város közösségének szánt EU-s pénzeket.” – jelentette ki a politikus.

Rónai Sándor a szót átvéve úgy fogalmazott: Orbánék gátlástalan lopásának, a magyar embernek járó uniós pénzek eltünésének évek óta látni bizonyítékát.

„A Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselőivel régóta küzdünk azért, hogy az EU ne hagyja szó nélkül, ahogyan az uniós forrásokból nem a magyar emberek, hanem Orbán korrupt családtagjai és oligarchái gazdagodnak. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának főtagjaként nap, mint nap szembesülök a nagykanizsaihoz hasonló fideszes mutyikkal, az uniós források tisztességtelen felhasználásával.” – magyarázta az EP-képviselő.

Rónai Sándor kijelentette, a DK szerint ezért is volt történelmi fontosságú az Európai Bíróság múlt heti döntése a jogállamisági mechanizmus ügyében.

„Orbánék korrupt politikája újabb pofonba szaladt bele: az Európai Unióban mára pontosan tudják, hogyan tűnnek el tisztázatlanul az EU-s pénzek Orbán Magyarországán és többé nem nézik tétlenül, ahogyan a miniszterelnök a jogállamot leépítve lopja el a magyar embereknek járó pénzeket. A DK szerint április 3-án a kérdés egyszerűbb lesz, mint valaha: Orbán vagy Európa? Ha Orbán marad, a jogállamisági mechanizmus megindulásával a magyar emberek el fognak esni az őket megillető uniós

pénzektől! Ha Orbán megy, az új kormány vezetésével Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, az uniós források újra tisztességes körülmények között kerülnek majd szétosztásra! Egyszer és mindenkorra véget vetünk a fideszes mutyik korszakának!” – fűzte hozzá zárásként Rónai.