Barion Pixel
Rónai Sándor: A GE és a Siemens sem szállíthat alkatrészeket Paks 2-höz - A beruházás végleg megbukott

Rónai Sándor: A GE és a Siemens sem szállíthat alkatrészeket Paks 2-höz - A beruházás végleg megbukott

2022.03.11.

Rónai Sándor: A GE és a Siemens sem szállíthat alkatrészeket Paks 2-höz - A beruházás végleg megbukott

 

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pénteki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, miszerint bár a kormányzati struccpolitika nem szeretne tudomást venni róla, most már sok okból tűnik biztosnak, hogy a jelenlegi konstrukcióban nem épül meg Paks2.

„Nem elég, hogy a paksi beruházást hitelező orosz bank uniós szankciók alá került, nem elég, hogy a Roszatommal kapcsolatos szankciókat a Fidesz is megszavazta az Európai Parlamentben, a paksi fejlesztéshez nyugati alkatrészek is kellenek. Konkrétan a GE szállítaná az erőmű turbináját, a Siemens pedig az erőmű rendszerirányításáért felelne, de ehhez azzal a Roszatommal kellene együttműködniük, amely újabb lehetséges szankciók kereszttüzében áll.” – magyarázta a politikus.

Rónai Sándor kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint megbukott a kormány elmúlt 12 évének legnagyobb terve, a Paks2-ről szóló orosz beruházás.

„Nyilvánvaló, hogy a kormány jelenlegi egyetlen célja, hogy legalább a választásig eltitkolja a bukást, és úgy tegyen, mintha Paks2-vel minden a legnagyobb rendben lenne. Ez hazugság, a kormány nem fog tudni atomerőművet építtetni az oroszokkal, ideje lenne ezt beismernie. A DK egyúttal arra is felszólítja a kormányt, hogy mostantól egyetlen forintot se költsön a paksi beruházás előkészítésére, ne adjon pénzt a fideszes oligarcháknak Paks2-re hivatkozva, hiszen az eddigi konstrukcióban ez bizonyosan nem fog megépülni!” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Rónai arra is kitért, hogy az a tény, mely szerint a Roszatom által tervezett Paks2 nem tud megvalósulni nyugati alkatrészek nélkül, arra is rávilágít, hogy nem csak a putyini Oroszországgal lehet atomerőművet építtetni, sőt csak velük nem is lehet.

„Márpedig akár napokon belül előállhat az a helyzet, hogy akár a GE, akár a Siemens bejelenti, a szankciók értelmében nem tud együttműködni a Roszatommal, és nem tudnak sem rendszerirányítást, sem turbinát szállítani a paksi reaktorhoz.” – fűzte hozzá a DK politikusa.

RSS
Kapcsolódó politikusok