Barion Pixel
Iratxe Garcia Perez, Vadai Ágnes és Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője közös sajtótájékoztatója Lónyán, a magyar-ukrán határon

Iratxe Garcia Perez, Vadai Ágnes és Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője közös sajtótájékoztatója Lónyán, a magyar-ukrán határon

2022.03.04.

Iratxe Garcia Perez, Vadai Ágnes és Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője közös sajtótájékoztatója Lónyán, a magyar-ukrán határon

 

Iratxe Garcia Perez, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön azt követően, hogy Lónyára, a magyar-ukrán határra látogattak

Iratxe Garcia Perez elsőként megköszönte a közreműködést magyar kollégáinak, és felidézte, hogy a héten tartottak plenáris ülést az Európai Parlamentben az ukrán helyzet kapcsán.

„Mi mindannyian az ukrán állampolgárokkal vagyunk, együttérzünk velük, el sem tudjuk képzelni, mit éreznek most. Putyin lépése teljesen elfogadhatatlan, ezért különösen fontos az Európai Unió kiállása. És ezért fontos, hogy segítsünk az Ukrajnából menekülőknek. Garantáljuk az ellátásukat, elszállásolásukat, a gyermekek oktatását, és mindenekelőtt a jogaikat. Szolidaritásunkat fejezzük ki az ukrajnai háború elől menekülőkkel.” – mondta a politikus, hangsúlyozva, hogy Orbánnak döntenie kell az európai értékek és Putyin politikája között.

„Az én pártcsaládomnak tiszta a szándéka, mi egyértelműen kiállunk az ukránok mellett. Mi a szabadság és a demokrácia oldalán állunk. A mi politikai oldalunk, pártcsaládunk, garantálja a menekültek jogait.” – mondta zárásként Iratxe Garcia Perez, majd átadta a szót Vadai Ágnesnek.

A DK politikusa mindenekelőtt hangsúlyozta, rendkívül fontos az EP döntése, mert bár a Fidesz igyekszik letagadni, de ők is megszavaztak két fontos döntést: az egyik a Roszatommal való szakításról szól, nevezetesen azt, hogy Paks II-nek vége ebben a formában, a másik pedig az orosz kémbank kiebrudalása.

„Ez utóbbi esetében nyugodtan mondhatjuk, Orbán egyedül maradt, mára Lengyelország, Szlovákia és Bulgária is bejelentette, hogy távoznak ebből a bankból, így Oroszország, Magyarország és pár nem európai ország maradt ebben a bankban.” – hívta fel a figyelmet a politikus, emlékeztetve, azért is készültek a mai napra határra, mert kezdeményezték, hogy a Honvédelmi Bizottság itt tartson kihelyezett ülést.” – mondta Vadai Ágnes, hozzáfűzve, a bizottság tájékoztatása a határon lévő helyzetről és a valóság, köszönőviszonyban sincsenek egymással. Arra is kitért, hogy Kósa Lajos azt a tájékoztatást adta, nem lesz kihelyezett bizottsági ülés a határon, mert ott „csak zavarnák a munkát”.

„Azt gondolom, az országgyűlésnek és az illetékes bizottságnak feladata, hogy tájékoztassa a magyar lakosságot. Ezért is kezdeményeztük korábban a rendkívüli ülést is.” – fűzte hozzá a politikus.

Ara-Kovács Attila a szót átvéve emlékeztetett, hogy hét napja tart a háború Ukrajnában, nemrég pedig példaértékű döntés született az Európai Parlamentben.

„Most pedig a saját szemünkkel láthatjuk, kik, milyen állapotban érkeznek át a határon. Ők áldozatok. Éppúgy áldozatok, mint azok, akik most Kijev utcáin harcolnak. Ezek az emberek nem csak Ukrajnáért harcolnak, hanem értünk is.” – tette hozzá zárásként a DK EP-képviselője.

RSS
Kapcsolódó politikusok