Rónai Sándor: Két ok, amiért biztosan nem lesz Paks II.

2022.03.02.

Rónai Sándor: Két ok, amiért biztosan nem lesz Paks2

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője sajtótájékoztatóján rámutatott, az elmúlt egy hétben az Ukrajnát ért orosz agresszió zárójelbe tette az elmúlt 12 év magyar külpolitikáját és a keleti nyitást, ez pedig bizony érinti Paks II-t is.

„A Demokratikus Koalíció szerint két egyértelmű okból sem fog megvalósulni a Fidesz dédelgetett álma, hogy hazánkat évtizedekre Oroszországnak eladósítva az orosz Roszatommal építtesse meg Paks II-t. Az egyik ok, hogy tegnap az Európai Parlamentben maguk a fideszes EP-képviselők is megszavazták Paks II leállítását, igent nyomtak arra, hogy - idézem - “véget kell vetni minden nukleáris területen történő együttműködésnek Oroszországgal, különös tekintettel a Roszatommal és annak leányvállalataival kötött együttműködésnek”. A másik ok ennél is prózaibb: Az Egyesült Államok és az Európai Unió hét orosz bankot is ki fog zárni a nemzetközi tranzakciókat lehetővé tevő SWIFT-rendszerből, ezek között pedig ott van a Vnyesekonombank is, Paks II orosz finanszírozója.” – foglalta össze az EP-képviselő.

Rónai hangsúlyozta, az tehát biztosnak tűnik, hogy nem lesz Paks II, orosz részvétellel legalábbis biztosan nem, a kérdés csak az, hogy a magyar kormány mikor ismeri el az évtizedes kudarcot.

„Az Orbán-kormány Paks kérdésében tehát 12 év után a nyakát törte a pávatáncban. Hiszen a Fidesz által Európa erős emberének mutatott Orbán Viktornak gyakorlatilag beleszólása sincs a történésekbe, a paksi bővítés sorsa eldőlt az Ukrajna elleni orosz támadás pillanatában. Már csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor mikor tápászkodik fel a földről legalább annyira, hogy beismerje a magyar népnek, nem lesz oroszok által épített Paks II. Ez ugyanis tény.” – magyarázta a politikus, hozzátéve: már csak az a kérdés, hogy a magyar kormány mikor ismeri el az évtizedes kudarcot.