Bayer Zsolt kérésére függesztette fel a Fidesz Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát

2022.02.22.

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója és országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az Országgyűlés tegnapi ülésnapján a fideszes képviselők felfüggesztették a mentelmi jogát, mert Bayer Zsolt felesége, Bayerné dr. Matusovits Andrea rágalmazási pert indított ellene.

„Bár a történtek szembemennek a parlament általános gyakorlatával, mégsem értek teljesen váratlanul, hiszen a Fidesz múlt heti kihelyezett frakcióülésén Balatonfüreden ott volt Bayer Zsolt is. Mielőtt ezért is beperelnének, ezt is tudom bizonyítani, itt egy fotó Bayer Zsoltról, a Fidesz frakcióüléséről. Márpedig mi más oka lett volna ennek, ha nem az, hogy Bayer Zsolt a fideszes képviselőket kérje meg az én elhallgattatásomra?” – tette fel a kérdést a politikus.

Sebián-Petrovszki László közölte, Demokratikus Koalíció azonnali válaszokat követel a Fidesztől az alábbi kérdésekre: Bayer Zsolt rendelte meg a mentelmi jogom felfüggesztését? A Fidesz 5. számú tagkönyvének tulajdonosa ezek szerint annyira szégyellné a gyalázatos családi üzelmeit, hogy ilyen kéréssel fordult volna a Fidesz képviselőihez? Mit mondott az ügyről Bayer Zsolt a fideszes képviselőknek? Kiderült, hogy a 3 milliárd forintos kárt okozó vérplazma-bizniszt ő találta ki és a feleségét csak fedezéknek használja, vagy esetleg kiderült az ellenkezője, hogy ez valóban a feleségének az ügye?

„Azonnali válaszokat várunk a példátlan ügyben!” – nyomatékosította a képviselő, hozzátéve: ha pedig már idáig jutott az ügy, akkor elismétli, amit Bayer Zsolt annyira nem szeretne hallani.

„Ha valaki ma vért és vérplazmát ad, akkor egy hatósági árat fizetnek neki érte, a vérplazmát pedig az Országos Vérellátó Szolgálat értékesíti tovább. Ez a szerv 2017-ben egy olyan szerződést kötött, amely alapján már akkor is a világpiaci ár alatt adta el a magyar vérplazmát. Ez a tisztességtelen szerződés 2019 nyarán lejárt, akkor azt hihettük, hogy a magyarok által adott vérplazmát a továbbiakban végre nem áron alul, messze a világpiaci ár alatt fogják továbbadni. Nem így lett. Az Országos Vérellátó Szolgálat időközben kinevezett új főigazgatója, nevezetesen Bayerné dr. Matusovits Andrea úgy döntött, hogy nem ír ki újabb pályázatot, hanem a korábbi, tisztességtelen szerződést hosszabbítja meg további 3 évvel, évente egymilliárd, 3 év alatt pedig 3 milliárd forintos kárt okozva a Magyar Államnak.” - foglalta össze a DK politikusa, kiemelve, félreértés ne essék, ami az államnak kár, az a vérplazmát felvásároló és továbbadó magáncégeknek profit, legalább akkora, amekkora kár az államot érte.