Barion Pixel
Jánosi-Lesi Ágota: Még lejjebb zuhant a hazai minimálbér az európai uniós ranglistán

Jánosi-Lesi Ágota: Még lejjebb zuhant a hazai minimálbér az európai uniós ranglistán

2022.02.21.

Jánosi-Lesi Ágota: Még lejjebb zuhant a hazai minimálbér az európai uniós ranglistán

 

Jánosi-Lesi Ágota, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje hétfői sajtótájékoztatóján kezdésként úgy fogalmazott: nincs olyan nap, amikor ne számolna be a sajtó valamilyen szomorú statisztikáról az orbáni Magyarországon.

„A mai aktuális téma a hazai minimálbér helyzete. Bizony, ha megnézzük a kőkemény adatokat és számokat a kormány hazugságai mögött, akkor azt látjuk, hogy Magyarország nem előre megy, hanem súlyosan lefelé a szakadékba. Hogy mi az, ami rendszeresen kimarad a köztévé híradójából? Például az, hogy Orbánéknak bár 12 év állt rendelkezésére, a minimálbért közel sem sikerült felzárkóztatni az unió más államaihoz képest. Sőt! A már 12 éve is magasabb cseh, szlovák és lengyel minimálbérek több, mint duplájára nőttek ez idő alatt, de még Litvániában is növekedett ez.” – ismertette a politikus, kiemelve, így az Eurostat frissített adatai szerint jelenleg már csak a bolgár, a román és a lett minimálbért előzi le a magyar legkisebb fizetés, magyarul sikeresen csúsztunk egy helyet hátrafelé a ranglétrán.

Jánosi-Lesi Ágota rámutatott, a Demokratikus Koalíció szerint Orbánék szégyene, hogy Magyarország az elmúlt 12 év alatt nemhogy javított volna a pozícióján, hanem még vissza is csúsztunk a ranglétrán.

„Minden szinten, így a minimálbérek kérdésében is Európa sereghajtója lettünk a Fidesz-kormány 12 éves uralma alatt, és most már az a Litvánia is megelőz bennünket, ami pár éve még mögöttünk állt. Orbánék Magyarországa az a hely, ami szigorúan visszafele fejlődik, ahol kilátástalan lett az élet, ahol mára csak egy szűk – mondanom sem kell, fideszes réteg – él jól. A középosztálybeli lét gyakorlatilag megszűnt, a minimálbéresek pedig az ország minden táján, így az én választókerületemben is, Pest megye 11-es választókerületében, Ráckevétől Dabasig már nem is hónapról hónapra, hanem napról napra élnek. Persze azok az emberek, akik ezért felelősek nem szállnak ki az elsötétített üvegű autókból, nem hallják meg, hogy milyen kétségbeejtő a valódi helyzet a valódi Magyarországon.” – sorolta a DK jelöltje, hozzátéve, a Demokratikus Koalíció és az együttműködő pártok közös jelöltjeinek, politikusainak kell majd ezen változtatniuk, ha az áprilisi választás után feláll az új kormány, Orbánékat pedig szembesíteni fogják a tetteikkel.

Jánosi-Lesi Ágota arra is kitért, hogy a magyar minimálbér jelenleg bruttó 200 ezer forint.

„Mire elég ez abban az országban, ahol napról napra emelkednek az élelmiszer árak, a kormány pedig tárja kezeit, és inkább konzerválja a helyzetet, mint megoldást keresne. Nekik ez így természetesen kényelmesebb, hisz ez az az ország, és ez az a kormány, amelyik a gazdaság, a vállalkozók, a munkavállalók mentése helyett inkább a saját oligarcháit pénzelte még a válság alatt is. Hiába a hírek kozmetikázása a propagandasajtóban, a tények magukért beszélnek.” – mondta a politikus, hangsúlyozva, bár Orbánák mindent megtesznek, hogy Európa más tagállamaival kapcsolatban hazudjanak, azt nem lehet sem elferdíteni, sem megmásítani, hogy a visegrádi országok is úgy elhúztak minimálbérek tekintetében, hogy a poros nyomukba sem ér az ország

RSS
Kapcsolódó politikusok