Barkóczi Balázs: A rekordmértékű infláció miatt elértéktelenednek a nyugdíjak - A kormányváltás után az egyesült ellenzék új nyugdíjszámítást vezet be

2022.02.15.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: alig pár héttel a kormány 5%-os nyugdíjemelése után mára minden korábbinál világosabban látszik, hogy Orbánék még csak látszatsegítséget sem tudtak nyújtani magyar nyugdíjasok százezreinek.

„A januári 7,9%-os rekordinfláció hirtelen oszlatta köddé a nyugdíjasok reményét, hogy a 2022-es év talán könnyebb lesz nekik, mint a tavalyi. A valóság ezzel szemben az, hogy ma egy nyugdíjasnak közel hét százalékkal kell többet fizetnie a gyümölcsökért, a kávéért, a sajtért, mint alig két hónappal ezelőtt, tavaly decemberben. A kormány csirkefarhát-akcióterve nemhogy segített volna a magyar embereken, inkább történelmi tempójú drágulást eredményezett szinte minden más élelmiszertípusnál. Orbánék a választási kampányban feláldozták a nyugdíjasok tisztességes boldogulását.” – foglalta össze a politikus.

Barkóczi Balázs bejelentette, éppen ezért a Demokratikus Koalíció szerint a nyugdíjak történelmi elértéktelenedésének és a napról napra megdöbbentőbb ütemű rekordinflációnak az elsőszámú felelőse Orbán Viktor és felelőtlen kormánya.

„A 7,9%-os infláció mellett ma már pontosan látszik, hogy a kormányzati propaganda által oly büszkén hirdetett 5%-os nyugdíjemelés még felületi sebkezelésnek is elégtelen volt. Miután a magyar nyugdíjasok abban bízhattak, hogy 2021 után talán egy picit fellélegezhetnek majd és egy fokkal könnyebb lesz a megélhetésük, ma már látszik, hogy 2022-re csak még mostohább hétköznapokat ígér nekik Orbán gonosz kormányzása. A DK szerint a magyar nyugdíjasok tisztességes megélhetésére az egyetlen esélyt az áprilisi kormányváltás jelenti.” – sorolta a képviselőjelölt. Rámutatott, a Márki-Zay Péter vezette új kormány ugyanis új nyugdíjszámítási rendszert fog bevezetni, jóvá fogja tenni az Orbán-rendszer évtizedes bűnét, a vegyes indexálás 2012-es megszüntetését, ami az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe vette a nyugdíjak számításánál.

„Az új nyugdíjszámítási rendszer lesz a garanciája, hogy soha többé ne fordulhasson elő Magyarországon, hogy az idősek megélhetése veszélybe kerüljön.” – tette hozzá a politikus.

Barkóczi felidézte, a múlt héten látott napvilágot az a 10 ezer megkérdezett bevonásával készített kutatás, amely arról számolt be, hogy ma Magyarországon a nyugdíjasok közel fele látja saját helyzetét kilátástalannak, vagy ítéli meg úgy, hogy komolyan nélkülözni kényszerül.

„A kutatás arra is kitért, hogy a magyar nyugdíjasok túlnyomó többsége szerint a történelmi infláció, az élelmiszer- és gyógyszerárak emelkedése mellett Orbán Viktor személyes kegyként osztogatott nyugdíjemelése szinte érzékelhetetlen.”- fogalmazott végezetül a képviselőjelölt.