Barion Pixel
Konczer Erik: A Fidesz nem sajátíthatja ki a tatabányaiak vízkészletét

Konczer Erik: A Fidesz nem sajátíthatja ki a tatabányaiak vízkészletét

2022.02.13.

Konczer Erik: A Fidesz nem sajátíthatja ki a tatabányaiak vízkészletét

 

Konczer Erik, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: nem véletlenül mondják, hogy a XXI. század a víz évszázada lesz.

„Ez nem azt jelenti, amit a Fidesz gondol: több aquaparkot és vízparti telket, hanem azt, hogy a víz, mint éltető erő és mint erőforrás is kiemelt jelentőséget kap. Tatabányán és környékén kiváló minőségű az ivóvíz, amelyet az itt lévő vízbányából nyer a térség. Az egyensúly, ami a szénbányák bezárása után kezdett helyreállni, a mostani ipari beavatkozások miatt ismét felborul. Mindez rossz előjel és nem felel meg az EU-s Víz Keretirányelv követelményeinek sem, amelynek a célja az, hogy 2015-re a felszíni és felszín alatti vizek „jó állapotba” kerüljenek. A „jó állapot” nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a vízhez kötődő élőhelyek minél zavartalanabb állapotát, illetve a megfelelő vízmennyiséget is. A felszín alatti vízkészletek megfelelő vízmennyisége azért is fontos hazánkban, mert a klímaváltozás egyik várható hatása Magyarországon éppen a felszíni vízkészletek várható csökkenése lesz. Világosan látszik a változás – a tatai források alig adnak vizet, vagy már el is apadtak. Előbb-utóbb a rézfóliagyár is elkezd erőteljesebben működni, az SK Battery is bővít Komáromban.” – foglalta össze a politikus.

Hangsúlyozta, ugyanakkor jogszabály tiltja a felszín alatti vizek ipari felhasználását, ezért a Tata-komáromi vízvezeték első pályázatát módosítani kellett, mivel először a „komáromi ipari park megnövekedett vízigényével” indokolták a fejlesztést.

„Később ezt úgy módosították, hogy Komárom város megnövekedett vízigénye miatt kell a vezeték. Formálisan tehát nem a tatabányai karsztvizet fogják felhasználni az ipari parkban, hanem az eddigi komáromi ivóvizet, cserébe viszont a karsztból érkezik a komáromi ivóvíz. A Fidesz szerint ez ennyire egyszerű, nincs itt semmi látnivaló.” – jelentette ki a képviselőjelölt.

Konczer Erik közölte, a Demokratikus Koalíció és az együttműködő ellenzéki pártok országgyűlési képviselőjelöltjeként tarthatatlannak gondolja, hogy a fideszes kormány – és köztük ennek a választókerületnek, Komárom-Esztergom megye 1. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, Bencsik János – sorra szavaznak le minden olyan javaslatot a témában, ami nem a kormánypártok felől érkezik.

„A fideszes polgármester biztosítja a fideszes kiváltságosok kiszolgálását a településrendezési jogszabályokkal, a befektetőt kitömik uniós vagy hazai támogatással, és a kivitelező szintén leszedi a sápot. Mindenki jól jár, kivéve a tataiakat és a megye lakosságát, akiknek egy élhetetlen város marad megnövekedett forgalommal és sérült élőhelyekkel. A jelenlegi kormányt kizárólag a pénzszerzés vonzza a természet felé. A Balaton magánosítása, a Fertő-tó cölöpházainak az eltüntetése, a Velencei-tó aggályos fejlesztései mind ezt igazolják. De ezt láthattuk itt helyben, a tatai Öreg-tónál, az Avalon Hotel építési tervével kapcsolatban is. Azért kell leváltani április 3-án a jelenlegi kormányt, hogy végre az itt élők véleménye számítson, hogy ne a korrupció, a lopás legyen a lényeg, mert egy jó képviselőnek az a dolga, hogy kijárja a parlamenti vita lehetőségét, és megszerezze a többséget a térsége számára életbevágó döntésekhez. Én pedig ezt fogom tenni április 3. után!” – jelentette ki a képviselő.

RSS
Kapcsolódó politikusok